Момчило Бајагић Бајага, за Глас Српске: Руски воз написал уз пола литра вотке

Милан Вујић
Момчило Бајагић Бајага, за Глас Српске: Руски воз написал уз пола литра вотке

Ни огромна популарност ни хорде обожаватељки, као ни честа одсуства од куће због турнеја нису успели да ми уздрмају каријеру која траје 37 година, јер сам вечити оптимиста и радим оно што волим.

Рекао је ово у интервјуу за "Глас Српске" Момчило Бајагић Бајага током турнеје поводом 30 година "Бајаге и Инструктора", у оквиру које је гостовао и у Градишци.

- Јако је битно да се бавите послом који волите, јер је тада много лакше остварити зацртане планове и снове и, наравно, напредовати. Вероватно, да сам се бавио послом који не волим, не бих могао оволико дуго да се задржим на сцени и будем успешан у овом послу - каже Бајага.

* ГЛАС: Иза Вас је 14 албума, велики број хитова и увијек вјерна публика. Какав то значај има за Вас послије 30 и више година бављења музиком?

БАЈАГИЋ: Иза мене је заиста много албума, ни ја нисам сигуран колико има, увек погрешим. Песама тачно и не знам колико има. Према неким извештајима које годишње добијам, бројка је негде око 300 песама које сам направио за себе и друге. То значи да сам негде радио само текст, негде музику, а негде и текст и музику тих песама. Изузетно је важно и лепо да иза себе могу оставити неизбрисив траг током бављена овим послом који за мене живот значи.

* ГЛАС: Како је изгледао 37-годишњи музички пут Момчила Бајагића Бајаге?

БАЈАГИЋ: Музика је једна лепа ствар и ја сам имао среће да сам млад почео, са неких 14 година, да се бавим аматерски музиком, па онда полупрофесионално, а затим професионално. Врло млад сам почео да свирам у "Рибљој чорби", са непуних 17 година, и ту сам био шест година, што сматрам почетком професионалне каријере. У том бенду сам, у ствари, осетио шта значи бити познат. После сам направио свој бенд са којим пуним сада већ 31 годину, тако да сам у музици око 37 година.

* ГЛАС: Који је рецепт за дуговјечност "Бајаге и Инструктора"?

БАЈАГИЋ: Има бендова који су правили паузе, одлазили, долазили. "Бајага и Инструктори" су нон-стоп свирали. Ми смо бенд који никад није прекидао. Ваљда је то нека љубав према музици и стварању, што доказује и наших 30 година постојања. Вероватно не бисмо могли оволико дуго да се бавимо успешно овим послом да истински не волимо музику и све што иде с њом у овом послу.

* ГЛАС: Посљедњи албум Вам је изашао 2012. године. Имате ли у плану можда неки нови материјал?

БАЈАГИЋ: Од априла се налазимо на турнеји поводом 30 година бенда "Бајага и Инструктори". Некако се погодило да то баш буде кад и "Ролингстонси" славе 50 година, што нам даје наду да смо још млад бенд (смијех). Шалим се, јако волим "Ролингстонсе" и много ми је драго да је рок група доживела такву популарност и дуготрајност. Ове године смо на турнеји која је јако успешна. Имали смо огроман број концерата и свирамо на тим местима где смо свирали задњих 30 година. Пошто новог албума немамо, свирамо нешто новије песме и неке старе хитове, тако да публика може чути најбоље песме тих протеклих 30 година.

* ГЛАС: Гдје сте све наступали и какви су Ваши даљи концертни планови?

БАЈАГИЋ: Наступали смо у готово свим државама бивше Југославије. Тако смо забављали публику од Загреба, Дубровника, Новог Сада, Љубљане па све до Градишке. Гостовали смо и у Лондону, затим у Крању, Пироту, Темишвару и многим другим градовима. Турнеја ће трајати до априла идуће године. У плану нам је да у октобру свирамо у Америци и Канади, док ћемо у децембру путовати и за Аустралију, тако да смо до априла 2015. године у слављеничкој атмосфери, а онда крећемо са припремама за нови албум и нове музичке авантуре. Нема одмора.

* ГЛАС: Планирате ли можда да избаците неки сингл прије албума?

БАЈАГИЋ: Па све је могуће. Можда пре албума на јесен или зиму направимо један сингл који ћемо избацити пре самог албума. Али, о том потом. Сачуваћемо и понеко изненађење за нашу верну публику, која је била и остала уз нас све ове године.

* ГЛАС: У којим пјесмама највише уживате док их свирате? Да ли су то брзе рок пјесме или, ипак, њежније баладе?

БАЈАГИЋ: Сматрам да, ипак, можда више имамо популарнијих споријих песама него оних са тврђим звуком. Мислим да и не треба увек да свирамо и стварамо брже песме, јер имамо изузетно лепих балада у којима публика некако највише и ужива.

* ГЛАС: Имате много балада које публика воли и иза сваке сигурно стоји нека занимљива прича. Можете ли нам открити како је настала балада "Руски воз", једна од Ваших популарнијих?

БАЈАГИЋ: Песма је настала када смо били на турнеји по Русији. Реч је, у ствари, о једном писму које сам писао путујући возом, а које је касније прерасло у песму. Случајно смо били у Гомељу у Украјини, доста близу Чернобиља и била је тако депресивна атмосфера да је уз моју песму и Жикину музику, уз пола литра вотке, настала балада "Руски воз".

Непролазни хитови

Набрајати Бајагине хитове током богате каријере непотребно је трошење новинског папира, али како не споменути пјесме "Тамара", "Берлин", "Са друге стране јастука", "Види шта сам ти урадио од песме, мама", "442 до Београда", "Добро јутро, џезери", "Кад ходаш", "Руски воз", "Зажмури", "Живот је некад сив, некад жут", "Ти се љубиш на тако добар начин", "Змај од Ноћаја"…

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана