Mišo Kočić, režiser, za Glas Srpske: Direktan prenos ne trpi greške

Cvija Mrkonjić
Mišo Kočić, režiser, za Glas Srpske: Direktan prenos ne trpi greške

Izazov koji leži u režiji koncerta jeste da uhvatite momente koji se dese samo jednom, jer je riječ o direktnom prenosu i nema popravnog.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" Mišo Kočić, reditelj zaposlen na Radio-televiziji Republike Srpske (RTRS), kojeg je popularna muzička grupa "Miligram" angažovala da režira njihove koncerte u Banjaluci i Beogradu.

Angažman na koncertima ove muzičke grupe iz Srbije za njega, kako kaže, ima veliki značaj, zbog toga što je došao kao potvrda kvaliteta njegovog rada.

Kočić kaže da je dobijao poslovne ponude i iz inostranstva, ali nije bio u situaciji da ih prihvati jer nije bilo moguće uskladiti poslovne sa porodičnim obavezama i ističe da mu je porodica, ipak, na prvom mjestu.

* GLAS: Koliko dugo se bavite režijom i kako ste započeli karijeru?

KOČIĆ: Režijom se bavim nekih desetak godina. Na RTRS-u sam zaposlen od 2000. godine. Prvobitno sam počeo raditi kao asistent realizacije, zatim kao realizator, a po završetku studija na Akademiji umjetnosti u Banjaluci počeo sam da radim i kao reditelj.

* GLAS: Kako je došlo do saradnje sa "Miligramom"? Kakvi su utisci i da li će saradnja da se nastavi?

KOČIĆ: Do saradnje sa "Miligramom" je došlo tako što sam režirao direktan prenos njihovog humanitarnog koncerta održanog u junu 2014. na Gradskom stadionu u Banjaluci. To je jako dobro izgledalo, Aleksandru Miliću Miliju se veoma svidio način na koji je to realizovano i to što smo uradili u Banjaluci, te je uslijedio poziv da režiram i koncert u beogradskoj "Areni", održan krajem novembra 2014. godine. Na obostrano zadovoljstvo, i taj projekat je uspješno završen. Nadam se da će u budućnosti biti novih zajedničkih projekata.

* GLAS: Koliko Vam znači što su Vas oni angažovali za režiju koncerata u Banjaluci i Beogradu?

KOČIĆ: Najviše mi znači zbog toga što je taj angažman došao kao potvrda kvaliteta moga rada. Mislim da u Srpskoj ima kvalitetnih ljudi, pravih profesionalaca, koji mogu da odgovore na zahtjevne projekte i šteta je što se ne ukazuje dovoljan broj šansi da se taj kvalitet vidi.

* GLAS: Kako izgleda režija jednog koncerta? Kakav je osjećaj biti dio tako zahtjevnog projekta?

KOČIĆ: Izgleda zabavno, ali režija zavisi od vrste koncerta. Ukoliko se radi o koncertu simfonijskog orkestra, onda je potrebno više vremena da se sve pripremi, da se iz partitura iščita koji instrument svira i prema tome kadrira i odredi mjesto reza u video-miksu. Dakle, to je unaprijed pripremljen i izrežiran događaj. Prilikom režije koncerta neke grupe, benda ili soliste, nije potrebna toliko detaljna priprema. Tu je izazov uloviti momente koji se dese samo jednom jer je riječ o direktnom prenosu. Dakle, nema popravnog. Za sve te situacije je potrebno unaprijed pripremiti tim sa kojim radite i uigrati ga. Poseban je izazov realizovati ideje u tehnički skučenim uslovima, kada je potrebno napraviti mnogo kompromisa, a da to ne utiče na finalni proizvod.

* GLAS: Da li ste radili koncerte za još neke muzičare i koje?

KOČIĆ: Radio sam mnogo koncerata i spisak je zaista dugačak. Neke od zvijezda sa naših prostora za koje sam radio koncerte su: Zdravko Čolić, Goran Bregović, Ceca, Severina, "Van Gog", "Riblja čorba", "Zabranjeno pušenje", "No smoking orchestra" i mnogi drugi.

* GLAS: Jeste li imali priliku da režirate dugometražne filmove ili serije? Planirate li da se oprobate i na ovom polju?

KOČIĆ: Dugometražne filmove i serije do sada nisam režirao. Za vrijeme studija snimio sam nekoliko kratkih igranih filmova. Sa jednim radom sam bio na godišnjem samitu filmskih kreativaca u Njemačkoj pod nazivom "Berlinare Talent Campus", održanom 2006. godine. Za televiziju sam radio projekte koji su sadržavali i igrane strukture, kao što su muzički spotovi, reklame, dokumentarni film. Želja za takvim angažmanom i te kako postoji i nadam se u bliskoj budućnosti i tome.

* GLAS: Koji od dosadašnjih angažmana izdvajate kao najveći izazov?

KOČIĆ: U dosadašnjem radu radio sam brojne žanrove, a posebno mi je drag angažman na "Demofestu", jer tu uvijek vlada pozitivna atmosfera, dolazi mnogo kreativnih ljudi iz regiona sa kojima je zadovoljstvo raditi i upoznavati ih. Takođe izdvajam i otvaranje Svjetskog prvenstva u raftingu i prenos trka iz kanjona Vrbasa i Tare, te direktan prenos pank opere "Dom za vješanje" sa banjalučkog Gradskog stadiona.

* GLAS: Da li postoji neki žanr u kojem se niste ostvarili, a imate želju, i zbog čega biste voljeli da radite baš taj žanr?

KOČIĆ: Najviše bih volio da radim igrane forme, međutim, svjestan sam situacije u kojoj se nalazi kinematografija u našoj državi i društvu. Postoje projekti na papiru, koji čekaju neka bolja vremena, a dok ona ne dođu, baviću se pričama koje se mogu snimiti u dokumentarnoj formi jer šanse da se one snime su izglednije. U međuvremenu, koncerti, muzički spotovi i festivali su tu da se ostane u dobroj formi i održi potrebna doza kreativnosti.

* GLAS: Da li su Vam se pružale prilike za rad u inostranstvu?

KOČIĆ: Pružale su mi se prilike za rad u inostranstvu, ali su dolazile u periodima kada su u moju porodicu navraćale rode, tako da nisam mogao uskladiti poslovne obaveze sa porodičnim. Ipak mi je porodica na prvom mjestu, a novih prilika će biti.

* GLAS: Šta Vas inspiriše na rad?

KOČIĆ: Najbolja inspiracija su mi dobra ideja i prilika da se kroz rad dobro zabavim i nešto novo naučim.

Biografija

Reditelj Mišo Kočić rođen je 12. jula 1978. godine u Banjaluci, gdje je završio osmogodišnje školovanje i Gimnaziju. Na Akademiji umjetnosti banjalučkog Univerziteta uspješno je diplomirao na Odsjeku za režiju. Na Radio-televiziji Republike Srpske radi već 15 godina i jedan je od vrhunskih stručnjaka na ovim prostorima, što je potvrdio brojnim angažmanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana