Мишо Кочић, режисер, за Глас Српске: Директан пренос не трпи грешке

Цвија Мркоњић
Мишо Кочић, режисер, за Глас Српске: Директан пренос не трпи грешке

Изазов који лежи у режији концерта јесте да ухватите моменте који се десе само једном, јер је ријеч о директном преносу и нема поправног.

Рекао је ово за "Глас Српске" Мишо Кочић, редитељ запослен на Радио-телевизији Републике Српске (РТРС), којег је популарна музичка група "Милиграм" ангажовала да режира њихове концерте у Бањалуци и Београду.

Ангажман на концертима ове музичке групе из Србије за њега, како каже, има велики значај, због тога што је дошао као потврда квалитета његовог рада.

Кочић каже да је добијао пословне понуде и из иностранства, али није био у ситуацији да их прихвати јер није било могуће ускладити пословне са породичним обавезама и истиче да му је породица, ипак, на првом мјесту.

* ГЛАС: Колико дуго се бавите режијом и како сте започели каријеру?

КОЧИЋ: Режијом се бавим неких десетак година. На РТРС-у сам запослен од 2000. године. Првобитно сам почео радити као асистент реализације, затим као реализатор, а по завршетку студија на Академији умјетности у Бањалуци почео сам да радим и као редитељ.

* ГЛАС: Како је дошло до сарадње са "Милиграмом"? Какви су утисци и да ли ће сарадња да се настави?

КОЧИЋ: До сарадње са "Милиграмом" је дошло тако што сам режирао директан пренос њиховог хуманитарног концерта одржаног у јуну 2014. на Градском стадиону у Бањалуци. То је јако добро изгледало, Александру Милићу Милију се веома свидио начин на који је то реализовано и то што смо урадили у Бањалуци, те је услиједио позив да режирам и концерт у београдској "Арени", одржан крајем новембра 2014. године. На обострано задовољство, и тај пројекат је успјешно завршен. Надам се да ће у будућности бити нових заједничких пројеката.

* ГЛАС: Колико Вам значи што су Вас они ангажовали за режију концерата у Бањалуци и Београду?

КОЧИЋ: Највише ми значи због тога што је тај ангажман дошао као потврда квалитета мога рада. Мислим да у Српској има квалитетних људи, правих професионалаца, који могу да одговоре на захтјевне пројекте и штета је што се не указује довољан број шанси да се тај квалитет види.

* ГЛАС: Како изгледа режија једног концерта? Какав је осјећај бити дио тако захтјевног пројекта?

КОЧИЋ: Изгледа забавно, али режија зависи од врсте концерта. Уколико се ради о концерту симфонијског оркестра, онда је потребно више времена да се све припреми, да се из партитура ишчита који инструмент свира и према томе кадрира и одреди мјесто реза у видео-миксу. Дакле, то је унапријед припремљен и изрежиран догађај. Приликом режије концерта неке групе, бенда или солисте, није потребна толико детаљна припрема. Ту је изазов уловити моменте који се десе само једном јер је ријеч о директном преносу. Дакле, нема поправног. За све те ситуације је потребно унапријед припремити тим са којим радите и уиграти га. Посебан је изазов реализовати идеје у технички скученим условима, када је потребно направити много компромиса, а да то не утиче на финални производ.

* ГЛАС: Да ли сте радили концерте за још неке музичаре и које?

КОЧИЋ: Радио сам много концерата и списак је заиста дугачак. Неке од звијезда са наших простора за које сам радио концерте су: Здравко Чолић, Горан Бреговић, Цеца, Северина, "Ван Гог", "Рибља чорба", "Забрањено пушење", "No smoking orchestra" и многи други.

* ГЛАС: Јесте ли имали прилику да режирате дугометражне филмове или серије? Планирате ли да се опробате и на овом пољу?

КОЧИЋ: Дугометражне филмове и серије до сада нисам режирао. За вријеме студија снимио сам неколико кратких играних филмова. Са једним радом сам био на годишњем самиту филмских креативаца у Њемачкој под називом "Berlinare Talent Campus", одржаном 2006. године. За телевизију сам радио пројекте који су садржавали и игране структуре, као што су музички спотови, рекламе, документарни филм. Жеља за таквим ангажманом и те како постоји и надам се у блиској будућности и томе.

* ГЛАС: Који од досадашњих ангажмана издвајате као највећи изазов?

КОЧИЋ: У досадашњем раду радио сам бројне жанрове, а посебно ми је драг ангажман на "Демофесту", јер ту увијек влада позитивна атмосфера, долази много креативних људи из региона са којима је задовољство радити и упознавати их. Такође издвајам и отварање Свјетског првенства у рафтингу и пренос трка из кањона Врбаса и Таре, те директан пренос панк опере "Дом за вјешање" са бањалучког Градског стадиона.

* ГЛАС: Да ли постоји неки жанр у којем се нисте остварили, а имате жељу, и због чега бисте вољели да радите баш тај жанр?

КОЧИЋ: Највише бих волио да радим игране форме, међутим, свјестан сам ситуације у којој се налази кинематографија у нашој држави и друштву. Постоје пројекти на папиру, који чекају нека боља времена, а док она не дођу, бавићу се причама које се могу снимити у документарној форми јер шансе да се оне сниме су изгледније. У међувремену, концерти, музички спотови и фестивали су ту да се остане у доброј форми и одржи потребна доза креативности.

* ГЛАС: Да ли су Вам се пружале прилике за рад у иностранству?

КОЧИЋ: Пружале су ми се прилике за рад у иностранству, али су долазиле у периодима када су у моју породицу навраћале роде, тако да нисам могао ускладити пословне обавезе са породичним. Ипак ми је породица на првом мјесту, а нових прилика ће бити.

* ГЛАС: Шта Вас инспирише на рад?

КОЧИЋ: Најбоља инспирација су ми добра идеја и прилика да се кроз рад добро забавим и нешто ново научим.

Биографија

Редитељ Мишо Кочић рођен је 12. јула 1978. године у Бањалуци, гдје је завршио осмогодишње школовање и Гимназију. На Академији умјетности бањалучког Универзитета успјешно је дипломирао на Одсјеку за режију. На Радио-телевизији Републике Српске ради већ 15 година и један је од врхунских стручњака на овим просторима, што је потврдио бројним ангажманима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана