Da li znate ko su kraljevi i kraljice u kartama?

G.S.
Da li znate ko su kraljevi i kraljice u kartama?

Slijedeći put kada budete igrali karte sjetite se ko su ličnosti koje držite u rukama.

Četvorica kralja i četiri značajne ličnosti iz istorije. Prvi je kralj pik. To je David.

Legendarni kralj David vladao je u 10 vijeku Izraelom i Judejom, kao naslijednik prvog kralja Saula, anasledio ga je sin - mudri Solomon. David je među narodom poznatiji kao čovjek koji je pobjedio Golijata, udarcem iz praćke.

Drugi je kralj tref - Aleksandar Veliki, čuveni osvajač koji je proširio Grčku do Indije. Živio je u 4. vijeku prije naše ere i umro mlad, ali su njegovi generali nastavili da vladaju.

Vladao je 46 godina, a 44 je ratovao i završio u špilu

Crveni kraljevi su: karo - Julije Cezar i srce - Karlo Veliki. Julije Cezar je okončao Rimsku Republiku i obnovio carstvo, a njegova posljednja rečenica se i danas koristi: “Zar i ti sine Brite?” Karlo Veliki je vladao na prelazu 8. i 9. vijeka, nevjerovatnih 46 godina, a od toga je 44 godine ratovao!

Žandar karo je grčki heroj Hektor, junak iz Homerovog epa “Ilijada”. Sin trojanskog kralja Prijama je najznačajniji junak u epu, a ubio ga je Ahil.

Ko je džoker?

Džoker je u nekim igrama najjači i može da zamijeni bilo koju kartu. On nema boju ni vrijednost, a predstavlja dvorsku ludu.

Žandar herce je saborac Jovanke Orleanke.

Žandar tref je Juda Makavejski, najveći ratnik u jevrejskoj istoriji. Bio je sveštenik i heroj Makavejske pobune protiv vladavine Seleukida.

Žandar pik je Holgar Danski, ličnost iz danske epske poezije, on je junak koji personifikuje danski narod, slično našem Marku Kraljeviću.

Žandar herc je La Ir, to je nadimak Etijena de Vinjolesa, saborca Jovanke Orleanke.

Ko su dame?

  • Dama tref je Argina, mitološka princeza iz Arga.
  • Dama pik je Atina, grčka boginja mudrosti. Rođena je iz Zevsovog mozga, kao odrasla osoba.
  • Dama karo je Rahela, proročica i druga žena proroka Jakova, majka Josifa i Venijamina.

Dama herc je udovica Judit, biblijska ličnost, koja je zavela asirskog vojskovođu i odsjekla mu glavu spasivši svoj narod. Ona je Donatelova, Botičelijeva, Karavađova, Gojina i inspiracija Gustava Klimta koji je slikajući nju započeo zlatnu eru u slikarstvu.

Iz arhive “Glasa”
Iz arhive “Glasa”
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana