Да ли знате ко су краљеви и краљице у картама?

Г.С.
Да ли знате ко су краљеви и краљице у картама?

Слиједећи пут када будете играли карте сјетите се ко су личности које држите у рукама.

Четворица краља и четири значајне личности из историје. Први је краљ пик. То је Давид.

Легендарни краљ Давид владао је у 10 вијеку Израелом и Јудејом, као наслиједник првог краља Саула, анаследио га је син - мудри Соломон. Давид је међу народом познатији као човјек који је побједио Голијата, ударцем из праћке.

Други је краљ треф - Александар Велики, чувени освајач који је проширио Грчку до Индије. Живио је у 4. вијеку прије наше ере и умро млад, али су његови генерали наставили да владају.

Владао је 46 година, а 44 је ратовао и завршио у шпилу

Црвени краљеви су: каро - Јулије Цезар и срце - Карло Велики. Јулије Цезар је окончао Римску Републику и обновио царство, а његова посљедња реченица се и данас користи: “Зар и ти сине Брите?” Карло Велики је владао на прелазу 8. и 9. вијека, невјероватних 46 година, а од тога је 44 године ратовао!

Жандар каро је грчки херој Хектор, јунак из Хомеровог епа “Илијада”. Син тројанског краља Пријама је најзначајнији јунак у епу, а убио га је Ахил.

Ко је џокер?

Џокер је у неким играма најјачи и може да замијени било коју карту. Он нема боју ни вриједност, а представља дворску луду.

Жандар херце је саборац Јованке Орлеанке.

Жандар треф је Јуда Макавејски, највећи ратник у јеврејској историји. Био је свештеник и херој Макавејске побуне против владавине Селеукида.

Жандар пик је Холгар Дански, личност из данске епске поезије, он је јунак који персонификује дански народ, слично нашем Марку Краљевићу.

Жандар херц је Ла Ир, то је надимак Етијена де Вињолеса, саборца Јованке Орлеанке.

Ко су даме?

  • Дама треф је Аргина, митолошка принцеза из Арга.
  • Дама пик је Атина, грчка богиња мудрости. Рођена је из Зевсовог мозга, као одрасла особа.
  • Дама каро је Рахела, пророчица и друга жена пророка Јакова, мајка Јосифа и Венијамина.

Дама херц је удовица Јудит, библијска личност, која је завела асирског војсковођу и одсјекла му главу спасивши свој народ. Она је Донателова, Ботичелијева, Каравађова, Гојина и инспирација Густава Климта који је сликајући њу започео златну еру у сликарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана