U “Ribnjak” stižu inspektori i novi upravnik

Milijana Latinović
U “Ribnjak” stižu inspektori i novi upravnik

PRNjAVOR - Viši privredni sud u Banjaluci vratio je prnjavorski “Ribnjak” u vlasništvo Republike Srpske, a to preduzeće juče je dobilo i četvrtog po redu stečajnog upravnika. Prema saznanjima “Glasa Srpske” na to mjesto imenovana je Nataša Kosić iz Srpca.

Viši privredni sud u Banjaluci uvažio je žalbu Pravobranilaštva Srpske u postupku protiv tuženog preduzeća “Ribnjak” Prnjavor i donio rješenje kojim je zabranio prodaju, zamjenu, poklon, opterećenje i zakup svih nekretnina kojima je upravljao tuženi.

Prnjavorski “Ribnjak” je u stečaju nešto duže od godinu, a u žižu javnosti dospio je prije dva dana nakon vijesti da je usljed visokih temperatura i začepljenih kanala uginulo više od pet tona ribe i da Prnjavoru, ali i okolnim lokalnim zajednicama prijeti ekološka katastrofa.

Dodatni problem u ovoj priči nastao je i zato što je preduzeće u stečaju opstalo bez odgovorne osobe nakon smjena i ostavki prethodnih stečajnih upravnika. Na probleme u “Ribnjaku” mjesecima ranije upozoravao je prvi čovjek opštine Darko Tomaš, a o tome se raspravljalo i na sjednici lokalnog parlamenta u martu.

- Tada smo tražili da se stečajni postupak obustavi dok se ne riješi pitanje imovine. Smatramo da knjiženje državnog zemljišta kao privatne imovine na “Ribnjak” nije bilo zakonito. Pokušaj je bio da se proda “Ribnjak” zajedno sa tim zemljištem što smo smatrali nedopustivim, zato smo i sazvali sjednicu Skupštine 11. marta i donijeli zaključke da se usprotivimo tome. Viši privredni sud je odlukom o vraćanju imovine “Ribnjaka” Srpskoj samo potvrdio da smo bili u pravu - istakao je Tomaš za “Glas Srpske”. On je juče rekao da će čim republička inspekcija završi svoj posao i dobije sve potrebne informacije zatražiti vanrednu sjednicu Skupštine opštine o situaciji u prnjavorskom “Ribnjaku”.

U Inspektoratu RS navode da su u srijedu zaprimili dopis Odjeljenja za inspekcijske poslove opštine Prnjavor u vezi sa pomorom ribe u bazenima-objektima AD “Ribnjak” Prnjavor.

- Nadležni inspektor će danas utvrditi činjenično stanje i o tome informisati resorna ministarstva i druge organe u cilju razmatranja mogućih rješenja - naveli su u Inspektoratu.

Neplaćene kazne

U Inspektoratu RS podsjećaju da je republička vodna inspekcija još 2019. godine pokrenula upravni postupak nadzora nad “Ribnjakom”, te da je tada utvrđeno da svi objekti ribnjaka nisu u punoj funkciji. Osim toga, inspektor je i tada nalagao preduzimanje mjera u cilju održavanja vodnog objekta ribnjaka, međutim one nisu izvršene.

- Zbog ne postupanja po naloženim mjerama, pravnom i odgovornom licu izrečene su kazne u iznosu od 10.000 KM za pravno i 2.000 KM za odgovorno lice, dok je tadašnjem odgovornom licu naknadno izrečena još jedna kazna od 1.000 KM u postupku prinudnog izvršenja. S obzirom na to da kazne nisu plaćene, Poreskoj upravi RS upućeni su zahtjevi za prinudnu naplatu - naveli su u Inspektoratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana