У “Рибњак” стижу инспектори и нови управник

Милијана Латиновић
У “Рибњак” стижу инспектори и нови управник

ПРЊАВОР - Виши привредни суд у Бањалуци вратио је прњаворски “Рибњак” у власништво Републике Српске, а то предузеће јуче је добило и четвртог по реду стечајног управника. Према сазнањима “Гласа Српске” на то мјесто именована је Наташа Косић из Српца.

Виши привредни суд у Бањалуци уважио је жалбу Правобранилаштва Српске у поступку против туженог предузећа “Рибњак” Прњавор и донио рјешење којим је забранио продају, замјену, поклон, оптерећење и закуп свих некретнина којима је управљао тужени.

Прњаворски “Рибњак” је у стечају нешто дуже од годину, а у жижу јавности доспио је прије два дана након вијести да је усљед високих температура и зачепљених канала угинуло више од пет тона рибе и да Прњавору, али и околним локалним заједницама пријети еколошка катастрофа.

Додатни проблем у овој причи настао је и зато што је предузеће у стечају опстало без одговорне особе након смјена и оставки претходних стечајних управника. На проблеме у “Рибњаку” мјесецима раније упозоравао је први човјек општине Дарко Томаш, а о томе се расправљало и на сједници локалног парламента у марту.

- Тада смо тражили да се стечајни поступак обустави док се не ријеши питање имовине. Сматрамо да књижење државног земљишта као приватне имовине на “Рибњак” није било законито. Покушај је био да се прода “Рибњак” заједно са тим земљиштем што смо сматрали недопустивим, зато смо и сазвали сједницу Скупштине 11. марта и донијели закључке да се успротивимо томе. Виши привредни суд је одлуком о враћању имовине “Рибњака” Српској само потврдио да смо били у праву - истакао је Томаш за “Глас Српске”. Он је јуче рекао да ће чим републичка инспекција заврши свој посао и добије све потребне информације затражити ванредну сједницу Скупштине општине о ситуацији у прњаворском “Рибњаку”.

У Инспекторату РС наводе да су у сриједу запримили допис Одјељења за инспекцијске послове општине Прњавор у вези са помором рибе у базенима-објектима АД “Рибњак” Прњавор.

- Надлежни инспектор ће данас утврдити чињенично стање и о томе информисати ресорна министарства и друге органе у циљу разматрања могућих рјешења - навели су у Инспекторату.

Неплаћене казне

У Инспекторату РС подсјећају да је републичка водна инспекција још 2019. године покренула управни поступак надзора над “Рибњаком”, те да је тада утврђено да сви објекти рибњака нису у пуној функцији. Осим тога, инспектор је и тада налагао предузимање мјера у циљу одржавања водног објекта рибњака, међутим оне нису извршене.

- Због не поступања по наложеним мјерама, правном и одговорном лицу изречене су казне у износу од 10.000 КМ за правно и 2.000 КМ за одговорно лице, док је тадашњем одговорном лицу накнадно изречена још једна казна од 1.000 КМ у поступку принудног извршења. С обзиром на то да казне нису плаћене, Пореској управи РС упућени су захтјеви за принудну наплату - навели су у Инспекторату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана