Socijalni radnici zabrinuti za svoje živote, traže status službenog lica

nezavisne.com
Socijalni radnici zabrinuti za svoje živote, traže status službenog lica

BANjALUKA - Stručni radnici centara za socijalni rad u BiH su svakodnevno izloženi različitim oblicima nasilja i prijetnjama, zbog toga ćemo tražiti da nam se da status službenog lica, poručili su danas stručni radnici Centra za socijalni rad Banjaluka.

Oni su ovo izjavili povodom jučerašnjeg napada na službenike ovog centra.

Bojan Arula, socijalni radnik u Centru za socijalni rad Banjaluka, rekao je da se stručni radnici nažalost krive i kada su oni napadnuti.

"Podsjetiću samo da je u julu jedna naša kolegica ubijena u Đakovu. Ubio ju je čovjek kojem je pomagala godinama. To je samo mali pokazatelj sa kakvim se mi opasnostima svakodnevno susrećemo", rekao je Arula.

Istakao je da bilo koji oblik nasilja prema bilo kome nije dopustiv, te da svi nezadovoljni radom stručnih radnika u centrima za socijalni rad mogu da se obrate policiji, tužilaštvu ili sudu.

Bojan Zec, predsjednik Sindikalne organizacije Centra za socijalni rad Banjaluka, rekao je da u centrima za socijalni rad rade stručnjaci, te da ne mogu za sve biti dežurni krivci.

"Fizičku i tehničku zaštitu radnika treba podići na veći nivo. To mogu biti  detektori metala ili panik  tasteri, kao i detaljni pregledi na ulazima kao i fizičko obezjeđenje sa proširenim ovlaštenjima", kazao je Zec.

Marija Jakovljević, psiholog u Centru za socijalni rad, kazala je da je u RS alarmantno stanje kada je u pitanju neadekvatna, neblagovremena zaštita žrtava porodičnog nasilja.

"Stručni radnici u centrima za socijalni rad su samo jedna karika u lancu subjekata zaštite žrtava porodičnog nasilja", objasnila je Jakovljevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana