Социјални радници забринути за своје животе, траже статус службеног лица

nezavisne.com
Социјални радници забринути за своје животе, траже статус службеног лица

БАЊАЛУКА - Стручни радници центара за социјални рад у БиХ су свакодневно изложени различитим облицима насиља и пријетњама, због тога ћемо тражити да нам се да статус службеног лица, поручили су данас стручни радници Центра за социјални рад Бањалука.

Они су ово изјавили поводом јучерашњег напада на службенике овог центра.

Бојан Арула, социјални радник у Центру за социјални рад Бањалука, рекао је да се стручни радници нажалост криве и када су они нападнути.

"Подсјетићу само да је у јулу једна наша колегица убијена у Ђакову. Убио ју је човјек којем је помагала годинама. То је само мали показатељ са каквим се ми опасностима свакодневно сусрећемо", рекао је Арула.

Истакао је да било који облик насиља према било коме није допустив, те да сви незадовољни радом стручних радника у центрима за социјални рад могу да се обрате полицији, тужилаштву или суду.

Бојан Зец, предсједник Синдикалне организације Центра за социјални рад Бањалука, рекао је да у центрима за социјални рад раде стручњаци, те да не могу за све бити дежурни кривци.

"Физичку и техничку заштиту радника треба подићи на већи ниво. То могу бити  детектори метала или паник  тастери, као и детаљни прегледи на улазима као и физичко обезјеђење са проширеним овлаштењима", казао је Зец.

Марија Јаковљевић, психолог у Центру за социјални рад, казала је да је у РС алармантно стање када је у питању неадекватна, неблаговремена заштита жртава породичног насиља.

"Стручни радници у центрима за социјални рад су само једна карика у ланцу субјеката заштите жртава породичног насиља", објаснила је Јаковљевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана