Kurspahićeva: Kancelarija disciplinskog tužioca treba da bude samostalnija

Srna
Kurspahićeva: Kancelarija disciplinskog tužioca treba da bude samostalnija

SARAJEVO - Glavni disciplinski tužilac Alena Kurspahić rekla je pred članovima Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH da Kancelarija disciplinskog tužioca ne utvrđuje odgovornost i ne izriče sankcije, već da su stranka u disciplinskom postupku i zastupaju disciplinsku tužbu do konačnosti odluke.

- Mi se u javnosti pojavljujemo kada je javnost zainteresovana za disciplinske postupke koje Kancelarija disciplinskog tužioca vodi, a oni su vrlo često kompleksni i odnose se na nosioce najviših pravosudnih funkcija - rekla je Kurspahićeva.

Pred Privremenom istražnom komisijom za utvrđivanje stanja u pravosuđu danas su saslušani glavni disciplinski tužilac Alena Kurspahić i njen zamjenik Mirza Hadžiomerović.

Kurspahićeva je u uvodnom izlaganju naglasila da je rad disciplinskog tužioca transparentan i detaljno opisala način rada Kancelarije disciplinskog tužioca od momenta kada zaprime prijavu, pa do podizanja disciplinske tužbe, kao i nadležnosti Kancelarije.

Odgovarajući na pitanja, Kurspahićeva je navela da bi bilo dobro da Kancelarija disciplinskog tužioca bude samostalno tijelo, posebna institucija odvojena od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS).

- Za to postoji više razloga, a jedan od njih je percepcija javnosti da smo mi, ipak, organizaciona jedinica VSTS i da nismo samostalni u radu. Dijelimo dosta zajedničkih službi sa ostalim odjeljenjima Sekretarijata, tokom vođenja naših istraga poznato je koji nam svjedoci dolaze, postoji evidencija o našim kretanjima, vještačenjima koja preduzimamo - smatra Kurspahićeva.

Osim toga, dodala je ona, Kancelariji disciplinskog tužioca bi trebalo dati više ovlaštenja.

- Mi nemamo inspekcijska ovlaštenja i postupamo tek kada postoje konkretni navodi o konkretnom ponašanju sudije ili tužioca - naglasila je Kurspahićeva.

Mirza Hadžiomerović je u svom izlaganju spomenuo da se pritužbe najčešće podnose zbog nezadovoljstva donesenim odlukama i zbog dužine trajanja postupaka.On je istakao da je Kancelarija disciplinskog tužioca registrovala između pet i 10 odsto predmeta po službenoj dužnosti.

- BiH je gotovo uvijek u vrhu kada je u pitanju broj pokrenutih disciplinskih postupaka i u odnosu na sudije, ali i tužioce - rekao je Hadžiomerović.

On se osvrnuo i na to što se u javnosti često čuje da se veliki broj pritužbi odbacuje, te pojasnio da je sedam odsto pritužbi bilo osnovano prošle godine i da je to veliki procenat.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana