Курспахићева: Канцеларија дисциплинског тужиоца треба да буде самосталнија

Срна
Курспахићева: Канцеларија дисциплинског тужиоца треба да буде самосталнија

САРАЈЕВО - Главни дисциплински тужилац Алена Курспахић рекла је пред члановима Привремене истражне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за утврђивање стања у правосудним институцијама БиХ да Канцеларија дисциплинског тужиоца не утврђује одговорност и не изриче санкције, већ да су странка у дисциплинском поступку и заступају дисциплинску тужбу до коначности одлуке.

- Ми се у јавности појављујемо када је јавност заинтересована за дисциплинске поступке које Канцеларија дисциплинског тужиоца води, а они су врло често комплексни и односе се на носиоце највиших правосудних функција - рекла је Курспахићева.

Пред Привременом истражном комисијом за утврђивање стања у правосуђу данас су саслушани главни дисциплински тужилац Алена Курспахић и њен замјеник Мирза Хаџиомеровић.

Курспахићева је у уводном излагању нагласила да је рад дисциплинског тужиоца транспарентан и детаљно описала начин рада Канцеларије дисциплинског тужиоца од момента када заприме пријаву, па до подизања дисциплинске тужбе, као и надлежности Канцеларије.

Одговарајући на питања, Курспахићева је навела да би било добро да Канцеларија дисциплинског тужиоца буде самостално тијело, посебна институција одвојена од Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС).

- За то постоји више разлога, а један од њих је перцепција јавности да смо ми, ипак, организациона јединица ВСТС и да нисмо самостални у раду. Дијелимо доста заједничких служби са осталим одјељењима Секретаријата, током вођења наших истрага познато је који нам свједоци долазе, постоји евиденција о нашим кретањима, вјештачењима која предузимамо - сматра Курспахићева.

Осим тога, додала је она, Канцеларији дисциплинског тужиоца би требало дати више овлаштења.

- Ми немамо инспекцијска овлаштења и поступамо тек када постоје конкретни наводи о конкретном понашању судије или тужиоца - нагласила је Курспахићева.

Мирза Хаџиомеровић је у свом излагању споменуо да се притужбе најчешће подносе због незадовољства донесеним одлукама и због дужине трајања поступака.Он је истакао да је Канцеларија дисциплинског тужиоца регистровала између пет и 10 одсто предмета по службеној дужности.

- БиХ је готово увијек у врху када је у питању број покренутих дисциплинских поступака и у односу на судије, али и тужиоце - рекао је Хаџиомеровић.

Он се осврнуо и на то што се у јавности често чује да се велики број притужби одбацује, те појаснио да је седам одсто притужби било основано прошле године и да је то велики проценат.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана