KOLUMNA: Na novom istorijskom početku

Đi Png
KOLUMNA: Na novom istorijskom početku

Danas, 3. aprila, navršava se 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Narodne Republike Kine i Bosne i Hercegovine. Izbijanje epidemije “kovida 19” čini taj dan posebnijim i očima bližim.

Prije dva mjeseca, kada je Kina prolazila najteže trenutke u borbi protiv epidemije “kovida 19”, vlasti i građani BiH su, na različite načine, izrazili podršku kineskoj strani. To ćemo zauvijek pamtiti. Sada osjećamo empatiju prema BiH, koja se bori sa epidemijom. Kineski predsjednik Si Đinping je konstatovao u pismu upućenom g. Šefiku Džaferoviću, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, da je Kina spremna da dijeli iskustva i jača saradnju sa BiH, suočavajući se sa izazovima epidemije “kovida 19”. Potpisali smo Memorandum o razumijevanju o saradnji u oblasti zdravstva i medicinske nauke, što govori o našem opredjeljenju za solidarnost u vanrednim vremenima.

Prije tri sedmice, kada je potvrđen prvi slučaj zaraze virusom korona, kineska strana je, u najkraćem mogućem roku, otvorila komercijalne kanale za BiH, za uvoz medicinske opreme i materijala koji su hitno potrebni; ponudila je da podijeli iskustva borbe protiv epidemije s bh. stranom kroz video-konferenciju, te je pružila pomoć u okviru svog kapaciteta. Kineske kompanije i državljani koji žive i rade u BiH su velikodušno dali novčanu i materijalnu donaciju kako bi zajedno prevladali poteškoće sa građanima u BiH. Djeca iz Dječjeg hora grada Vuhi, koja su imala nastup u Sarajevu prošle godine, donirala su maske i poručila: “Stojimo uz lijepo Sarajevo i drage prijatelje u BiH. Nadamo se da ćemo prevladati poteškoće zajedno sa njima”. Profesori i studenti Univerziteta u gradu Suzhou su napisali svoju poruku na doniranim materijalima: “Visoka planina ne zaustavlja miris cvijeća, a prijateljstvo se ne boji dalekog puta”.

Vrijeme leti. U ovom trenutku, nećemo zaboraviti prijatelje iz svih sfera života koji su doprinijeli prijateljstvu Kine i BiH u proteklih 25 godina. Vaša nepokolebljiva nastojanja su nam dala uvjerenje da možemo pomoći jedni drugima.

U proteklih 25 godina čvrsto ispunjavamo svoja obećanja. Razvijamo prijateljske odnose i saradnju na temelju principa međusobnog uvažavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, međusobnog nenapadanja, nemiješanja u unutrašnje poslove jedni drugima, jednakosti i uzajamne pobjede, kao i miroljubive koegzistencije. Bez obzira na to kako se međunarodna situacija mijenja, naše dvije zemlje, razdvojene hiljadama kilometara, dosljedno se pridržavaju norme “unapređenja prijateljstva i promovisanja mira i prosperiteta, kako u regionu, tako i u svijetu”.

U proteklih 25 godina, imamo sve više razmjena. Godine 2008. g. Haris Silajdžić, tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH, je prisustvovao ceremoniji otvaranja Pekinških ljetnih olimpijskih igara. Dvije godine kasnije, 2010, g. Nikola Špirić, tadašnji predsjedavajući Savjeta ministara BiH, je prisustvovao Svjetskoj izložbi u Šangaju, a 2015. godine g. Dragan Čović, tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH, je prisustvovao obilježavanju 70. godišnjice pobjede u ratu otpora kineskog naroda protiv agresije Japana i svjetskom antifašističkom ratu u Pekingu. Ovih godina predsjednik Si Đinping i članovi Predsjedništva BiH često upućuju pozdrave jedni drugima. Kineski premijer i predsjedavajući Savjeta ministara BiH su zajedno prisustvovali svim prethodnim sastancima lidera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Komunistička partija Kine je uspostavila dobre međustranačke odnose sa strankama kao što su Stranka demokratske akcije, Savez nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatska demokratska zajednica BiH.

U proteklih 25 godina uspješno sarađujemo. Zahvaljujući inicijativi “Pojas i put” i saradnji Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, uspostavili smo sistematske platforme u oblastima kao što su obrazovanje, mediji, “tink tenk” i poljoprivreda. Termoelektrana u Stanarima je iznjedrila plodne rezultate; radovi na izgradnji dionice koridora 5C na relaciji Počitelj - Zvirovići su u toku; uskoro će početi radovi na bolnici “Sveti apostol Luka” u Doboju i Bloku 7 Termoelektrane u Tuzli. Saradnja između dvije zemlje u oblasti pametnih gradova i digitalne komunikacije dobro se odvija. Kina je, u svojstvu zemlje partnera, učestvovala u Međunarodnom sajmu privrede Mostar. Obim bilateralne trgovine neprekidno se povećava.

U proteklih 25 godina gajimo duboko prijateljstvo od srca. Broj kineskih turista koji posjećuju BiH je rastao od nule do prošlogodišnjih više od 100.000, tako da je Kina zauzela drugo mjesto po dolasku stranih turista u BiH. “Talas kineskog jezika” je sve popularniji u BiH. Sve više i više bh. studenata ide u Kinu na razmjenu, dajući vitalnost prijateljstvu naših dviju zemalja. Prije nekoliko dana kineska centralna televizija je ponovo emitovala filmski klasik “Valter brani Sarajevo”, koji je probudio istorijske uspomene više generacija.

Na novom istorijskom početku još jednom smo shvatili dragocjenost prijateljstva, a 25 godina je za čovjeka najbolje životno doba, koje karakteriše puno energije i živosti. Tako je i sa odnosima Kine i BiH. Očekujemo da će prijateljski odnosi i saradnja Kine i BiH dalje napredovati u tom lijepom proljeću, kada cvijeće cvjeta i ptice pjevaju.

Hajde da dočekamo dolazak lijepih trideset godina!

PIŠE: ĐI PING, ambasador NR Kine u BiH, povodom obilježavanja 25.

godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana