КОЛУМНА: На новом историјском почетку

Ђи Пнг
КОЛУМНА: На новом историјском почетку

Данас, 3. априла, навршава се 25 година од успостављања дипломатских односа између Народне Републике Кине и Босне и Херцеговине. Избијање епидемије “ковида 19” чини тај дан посебнијим и очима ближим.

Прије два мјесеца, када је Кина пролазила најтеже тренутке у борби против епидемије “ковида 19”, власти и грађани БиХ су, на различите начине, изразили подршку кинеској страни. То ћемо заувијек памтити. Сада осјећамо емпатију према БиХ, која се бори са епидемијом. Кинески предсједник Си Ђинпинг је констатовао у писму упућеном г. Шефику Џаферовићу, предсједавајућем Предсједништва БиХ, да је Кина спремна да дијели искуства и јача сарадњу са БиХ, суочавајући се са изазовима епидемије “ковида 19”. Потписали смо Меморандум о разумијевању о сарадњи у области здравства и медицинске науке, што говори о нашем опредјељењу за солидарност у ванредним временима.

Прије три седмице, када је потврђен први случај заразе вирусом корона, кинеска страна је, у најкраћем могућем року, отворила комерцијалне канале за БиХ, за увоз медицинске опреме и материјала који су хитно потребни; понудила је да подијели искуства борбе против епидемије с бх. страном кроз видео-конференцију, те је пружила помоћ у оквиру свог капацитета. Кинеске компаније и држављани који живе и раде у БиХ су великодушно дали новчану и материјалну донацију како би заједно превладали потешкоће са грађанима у БиХ. Дјеца из Дјечјег хора града Вухи, која су имала наступ у Сарајеву прошле године, донирала су маске и поручила: “Стојимо уз лијепо Сарајево и драге пријатеље у БиХ. Надамо се да ћемо превладати потешкоће заједно са њима”. Професори и студенти Универзитета у граду Сузхоу су написали своју поруку на донираним материјалима: “Висока планина не зауставља мирис цвијећа, а пријатељство се не боји далеког пута”.

Вријеме лети. У овом тренутку, нећемо заборавити пријатеље из свих сфера живота који су допринијели пријатељству Кине и БиХ у протеклих 25 година. Ваша непоколебљива настојања су нам дала увјерење да можемо помоћи једни другима.

У протеклих 25 година чврсто испуњавамо своја обећања. Развијамо пријатељске односе и сарадњу на темељу принципа међусобног уважавања суверенитета и територијалног интегритета, међусобног ненападања, немијешања у унутрашње послове једни другима, једнакости и узајамне побједе, као и мирољубиве коегзистенције. Без обзира на то како се међународна ситуација мијења, наше двије земље, раздвојене хиљадама километара, досљедно се придржавају норме “унапређења пријатељства и промовисања мира и просперитета, како у региону, тако и у свијету”.

У протеклих 25 година, имамо све више размјена. Године 2008. г. Харис Силајџић, тадашњи предсједавајући Предсједништва БиХ, је присуствовао церемонији отварања Пекиншких љетних олимпијских игара. Двије године касније, 2010, г. Никола Шпирић, тадашњи предсједавајући Савјета министара БиХ, је присуствовао Свјетској изложби у Шангају, а 2015. године г. Драган Човић, тадашњи предсједавајући Предсједништва БиХ, је присуствовао обиљежавању 70. годишњице побједе у рату отпора кинеског народа против агресије Јапана и свјетском антифашистичком рату у Пекингу. Ових година предсједник Си Ђинпинг и чланови Предсједништва БиХ често упућују поздраве једни другима. Кинески премијер и предсједавајући Савјета министара БиХ су заједно присуствовали свим претходним састанцима лидера Кине и земаља централне и источне Европе. Комунистичка партија Кине је успоставила добре међустраначке односе са странкама као што су Странка демократске акције, Савез независних социјалдемократа и Хрватска демократска заједница БиХ.

У протеклих 25 година успјешно сарађујемо. Захваљујући иницијативи “Појас и пут” и сарадњи Кине и земаља централне и источне Европе, успоставили смо систематске платформе у областима као што су образовање, медији, “тинк тенк” и пољопривреда. Термоелектрана у Станарима је изњедрила плодне резултате; радови на изградњи дионице коридора 5Ц на релацији Почитељ - Звировићи су у току; ускоро ће почети радови на болници “Свети апостол Лука” у Добоју и Блоку 7 Термоелектране у Тузли. Сарадња између двије земље у области паметних градова и дигиталне комуникације добро се одвија. Кина је, у својству земље партнера, учествовала у Међународном сајму привреде Мостар. Обим билатералне трговине непрекидно се повећава.

У протеклих 25 година гајимо дубоко пријатељство од срца. Број кинеских туриста који посјећују БиХ је растао од нуле до прошлогодишњих више од 100.000, тако да је Кина заузела друго мјесто по доласку страних туриста у БиХ. “Талас кинеског језика” је све популарнији у БиХ. Све више и више бх. студената иде у Кину на размјену, дајући виталност пријатељству наших двију земаља. Прије неколико дана кинеска централна телевизија је поново емитовала филмски класик “Валтер брани Сарајево”, који је пробудио историјске успомене више генерација.

На новом историјском почетку још једном смо схватили драгоцјеност пријатељства, а 25 година је за човјека најбоље животно доба, које карактерише пуно енергије и живости. Тако је и са односима Кине и БиХ. Очекујемо да ће пријатељски односи и сарадња Кине и БиХ даље напредовати у том лијепом прољећу, када цвијеће цвјета и птице пјевају.

Хајде да дочекамо долазак лијепих тридесет година!

ПИШЕ: ЂИ ПИНГ, амбасадор НР Кине у БиХ, поводом обиљежавања 25.

годишњице успостављања дипломатских односа између Кине и БиХ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана