Forenzičari staju na put migrantima

Vedrana Kulaga Simić
Forenzičari staju na put migrantima

SARAJEVO - Iako je priliv migranata u BiH znatno smanjen posljednjih dana, njihova identifikacija predstavlja izazov za domaće službe jer veliki broj njih nema kod sebe nijedan lični dokument, zbog čega je plan da se u cijelu priču aktivnije uključi i Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja.

Bez ikakvih ličnih dokumenata je više od 97 odsto migranata koji stižu na teritoriju BiH, a o migrantskoj krizi i aktuelnoj situaciji nedavno su pričali direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić i prvi čovjek Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja Radiša Samardžija.

Dobra saradnja i koordinacija među svim agencijama u BiH su od izuzetnog značaja za držanje pod kontrolom migrantskog talasa sa kojim se BiH bori duže od četiri godine, naročito na istočnoj granici i Unsko-sanskom kantonu, jer se, kako za “Glas” ističu Samardžija i Ujić, jedino zajedničkim djelovanjem svih agencija može adekvatno odgovoriti na ovo pitanje koje je jedno od ključnih bezbjednosnih izazova za BiH.

Samardžija je podsjetio da je institucija kojom rukovodi dio Ministarstva bezbjednosti BiH i da vrši određena vještačenja.

- Postoji prostor i potreba da blisko sarađuje sa ostalim institucijama. Sa Službom za poslove sa strancima pokušavamo pronaći mogućnosti koje imamo. Oni uzimaju biometrijske podatke od migranata, imaju svoje baze ljudi koji se prijavljuju za azil, a mi ćemo precizirati kako možemo da im pomognemo, provjerimo sa bazama podataka koje imamo, a sve kako bismo imali novi alat u rukama u cilju borbe sa aktuelnom migrantskom situacijom, konkretno kada je riječ o identifikaciji - rekao je Samardžija.

Prema Zakonu o strancima, Služba za poslove sa strancima BiH nadležna je da pokreće i vodi postupak utvrđivanja identiteta stranaca. Migrante bez utvrđenog identiteta je, kako se često ističe, veoma teško vratiti u zemlju porijekla ili zemlje u okruženju, jer, između ostalog, još postoji na određenim adresama nezainteresovanost za bilo kakvu saradnju.

Da je ta problematika i te kako složena, potvrđuje i direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić. Za “Glas Srpske” kaže da je Agencija radi forenzička ispitivanja i druge stvari koje su im potrebne.

- Dosadašnju saradnju ćemo unaprijediti ugovorom. Posljednjih 15 dana je smanjen broj migranata za više od 3.000 što pokazuju i podaci iz centara koji su namijenjen za prihvat - kazao je Ujić i dodao da se finalizacija tog sastanka, odnosno potpisivanje ugovora očekuje u narednim danima.

BiH četiri godine ne uspijeva da se izbori sa migrantskom krizom, a situacija se donekle smiri uglavnom u zimskom periodu kada ilegalne izbjeglice rjeđe odlučuju da iz Srbije krenu prema granici sa BiH, a dosadašnja praksa je pokazala da topliji dani redovno dovode do promjena i podižu dnevnu statistiku. Prema podacima iz Granične policije BiH lani su odvratili više od 12.000 osoba od nezakonitog prelaska granice. Među njima je najviše državljana Pakistana, Avganistana, Maroka i Bangladeša.

Poslovi

Radiša Samardžija, koji je nedavno preuzeo rukovodeću poziciju u Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH, istakao je da imaju dosta  naredbi za vještačenjem iz pravosudnih institucija. Njihova nadležnost je i vještačenje mobilnih telefona, računara te DNK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana