Форензичари стају на пут мигрантима

Ведрана Кулага Симић
Форензичари стају на пут мигрантима

САРАЈЕВО - Иако је прилив миграната у БиХ знатно смањен посљедњих дана, њихова идентификација представља изазов за домаће службе јер велики број њих нема код себе ниједан лични документ, због чега је план да се у цијелу причу активније укључи и Агенција за форензичка испитивања и вјештачења.

Без икаквих личних докумената је више од 97 одсто миграната који стижу на територију БиХ, а о мигрантској кризи и актуелној ситуацији недавно су причали директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић и први човјек Агенције за форензичка испитивања и вјештачења Радиша Самарџија.

Добра сарадња и координација међу свим агенцијама у БиХ су од изузетног значаја за држање под контролом мигрантског таласа са којим се БиХ бори дуже од четири године, нарочито на источној граници и Унско-санском кантону, јер се, како за “Глас” истичу Самарџија и Ујић, једино заједничким дјеловањем свих агенција може адекватно одговорити на ово питање које је једно од кључних безбједносних изазова за БиХ.

Самарџија је подсјетио да је институција којом руководи дио Министарства безбједности БиХ и да врши одређена вјештачења.

- Постоји простор и потреба да блиско сарађује са осталим институцијама. Са Службом за послове са странцима покушавамо пронаћи могућности које имамо. Они узимају биометријске податке од миграната, имају своје базе људи који се пријављују за азил, а ми ћемо прецизирати како можемо да им помогнемо, провјеримо са базама података које имамо, а све како бисмо имали нови алат у рукама у циљу борбе са актуелном мигрантском ситуацијом, конкретно када је ријеч о идентификацији - рекао је Самарџија.

Према Закону о странцима, Служба за послове са странцима БиХ надлежна је да покреће и води поступак утврђивања идентитета странаца. Мигранте без утврђеног идентитета је, како се често истиче, веома тешко вратити у земљу поријекла или земље у окружењу, јер, између осталог, још постоји на одређеним адресама незаинтересованост за било какву сарадњу.

Да је та проблематика и те како сложена, потврђује и директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић. За “Глас Српске” каже да је Агенција ради форензичка испитивања и друге ствари које су им потребне.

- Досадашњу сарадњу ћемо унаприједити уговором. Посљедњих 15 дана је смањен број миграната за више од 3.000 што показују и подаци из центара који су намијењен за прихват - казао је Ујић и додао да се финализација тог састанка, односно потписивање уговора очекује у наредним данима.

БиХ четири године не успијева да се избори са мигрантском кризом, а ситуација се донекле смири углавном у зимском периоду када илегалне избјеглице рјеђе одлучују да из Србије крену према граници са БиХ, а досадашња пракса је показала да топлији дани редовно доводе до промјена и подижу дневну статистику. Према подацима из Граничне полиције БиХ лани су одвратили више од 12.000 особа од незаконитог преласка границе. Међу њима је највише држављана Пакистана, Авганистана, Марока и Бангладеша.

Послови

Радиша Самарџија, који је недавно преузео руководећу позицију у Агенцији за форензичка испитивања и вјештачења БиХ, истакао је да имају доста  наредби за вјештачењем из правосудних институција. Њихова надлежност је и вјештачење мобилних телефона, рачунара те ДНК.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана