Delegacija EU: Unija osudila premiještanje migranata iz "Bire" u Bihaću

Srna
Delegacija EU: Unija osudila premiještanje migranata iz "Bire" u Bihaću

SARAJEVO - EU je osudila akcije koje su preduzele vlasti Unsko-sanskog kantona, prisilno premiještajući izbjeglice i migrante iz privremenog prihvatnog centra "Bira" u Bihaću u objekat za hitni smještaj u Lipi, čiji kapaciteti su već popunjeni.

Iz Delegacije EU u Sarajevu saopšteno je da su, kao rezultat toga, stotine osoba ostavljene u teškim vremenskim uslovima bez skloništa i pristupa osnovnoj pomoći.

"Ovakve neodgovorne radnje ugrožavaju živote", navode iz Delegacije EU.

U saopštenju se dodaje da takve jednostrane akcije pojačavaju humanitarnu krizu na terenu, ugrožavaju mjere zaštite od pandemije kovida 19 i ozbiljno pogoršavaju cjelokupnu bezbjednosnu situaciju.

"Ove radnje su u suprotnosti sa domaćim zakonodavstvom i ovlaštenjima nadležnih institucija BiH. Izazivaju veoma ozbiljnu zabrinutost u vezi s nepoštivanjem vladavine prava i ljudskih prava", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je EU neprestano i jasno davala do znanja da je objekat za hitni smještaj u Lipi samo privremena mjera u odgovoru na kovid 19 i da ne ispunjava osnovne zahtjeve potrebne za smještaj izbjeglica i migranata u trenutnim vremenskim uslovima ili tokom zime.

Savjet ministara, kako se navodi, nikada nije odredio objekat u Lipi kao prihvatni centar.

"EU očekuje da nadležno Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara hitno preduzme sve potrebne mjere na sprečavanju razvoja humanitarne krize, osiguravanju smještaja svim osobama u potrebi, uključujući maloljetnike bez pratnje, omogućavanju humanitarne pomoći i zaustavljanju daljih deložacija", ističe se u saopštenju.

EU takođe očekuje da se propisno istraže kršenja zakona i da se poštuje vladavina prava.

Uz napomenu da je EU pružila značajnu podršku BiH u upravljanju migracijama i azilom, iz Delegacije EU pozivaju vlasti BiH da djeluju u skladu sa svojim obavezama.

"EU će i dalje stajati uz sve građane BiH u suočavanju sa izazovnom situacijom, koja se pogoršala zbog nedavno preduzetih akcija vlasti", dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana