Делегација ЕУ: Унија осудила премијештање миграната из "Бире" у Бихаћу

Срна
Делегација ЕУ: Унија осудила премијештање миграната из "Бире" у Бихаћу

САРАЈЕВО - ЕУ је осудила акције које су предузеле власти Унско-санског кантона, присилно премијештајући избјеглице и мигранте из привременог прихватног центра "Бира" у Бихаћу у објекат за хитни смјештај у Липи, чији капацитети су већ попуњени.

Из Делегације ЕУ у Сарајеву саопштено је да су, као резултат тога, стотине особа остављене у тешким временским условима без склоништа и приступа основној помоћи.

"Овакве неодговорне радње угрожавају животе", наводе из Делегације ЕУ.

У саопштењу се додаје да такве једностране акције појачавају хуманитарну кризу на терену, угрожавају мјере заштите од пандемије ковида 19 и озбиљно погоршавају цјелокупну безбједносну ситуацију.

"Ове радње су у супротности са домаћим законодавством и овлаштењима надлежних институција БиХ. Изазивају веома озбиљну забринутост у вези с непоштивањем владавине права и људских права", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је ЕУ непрестано и јасно давала до знања да је објекат за хитни смјештај у Липи само привремена мјера у одговору на ковид 19 и да не испуњава основне захтјеве потребне за смјештај избјеглица и миграната у тренутним временским условима или током зиме.

Савјет министара, како се наводи, никада није одредио објекат у Липи као прихватни центар.

"ЕУ очекује да надлежно Министарство безбједности у Савјету министара хитно предузме све потребне мјере на спречавању развоја хуманитарне кризе, осигуравању смјештаја свим особама у потреби, укључујући малољетнике без пратње, омогућавању хуманитарне помоћи и заустављању даљих деложација", истиче се у саопштењу.

ЕУ такође очекује да се прописно истраже кршења закона и да се поштује владавина права.

Уз напомену да је ЕУ пружила значајну подршку БиХ у управљању миграцијама и азилом, из Делегације ЕУ позивају власти БиХ да дјелују у складу са својим обавезама.

"ЕУ ће и даље стајати уз све грађане БиХ у суочавању са изазовном ситуацијом, која се погоршала због недавно предузетих акција власти", додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана