Banjalučanin za godinu zaradio 12 miliona KM

A. Janković, M. Čigoja
Banjalučanin za godinu zaradio 12 miliona KM

Banjaluka - Rekorder po zaradi u prošloj godini u RS bio je Banjalučanin koji je na izdavanju nekretnina inkasirao 12,15 miliona KM.

Lista Poreske uprave RS na kojoj se nalazi deset najvećih iznosa prijavljenog oporezivog dohotka u prošloj godini pokazuje da je upravo izdavanje nekretnina bio najunosniji posao. Prema očekivanju, kao najbolje mjesto za dobru zaradu pokazala se Banjaluka iz koje dolazi polovina imena sa liste Poreske uprave.

Drugo mjesto na listi po visini dohotka koji je prijavio Poreskoj upravi zauzeo je samostalni djelatnik iz Čelinca sa godišnjim prihodom od 3,16 miliona KM, a treći je Banjalučanin iz iste branše sa 2,98 miliona. Na listi se nalazi šest milionera, a svih deset je prošle godine inkasiralo više od pola miliona maraka.

Predsjednik Udruženja ekonomista RS - SVOT Saša Grabovac kaže da je dobro da ima bogatih ljudi, jer oni plaćaju porez i pune budžet, ali da je negativno sve izraženije raslojavanje u društvu.

- I ovo je dokaz da imamo situaciju u kojoj dio ljudi postaje sve siromašniji, a s druge strane drugi postaju enormno bogati i ostvaruju milionsku dobit. Srednja klasa polako, ali sigurno nestaje - kaže Grabovac.

On je istakao da taj trend nije dobar za ekonomiju, jer je postojanje srednje klase preduslov za zdravo potrošačko društvo.

- U postojećim ulovima privređivanja jako je teško ostvariti značajnije rezultate. Privreda RS iz dana u dan slabi, propadaju mali preduzetnici, a njihovu imovinu i poslove preuzimaju velike korporacije. To nije proces koji je svojstven samo nema, nego globalnoj ekonomiji - pojašnjava Grabovac.

On smatra da je visoka zarada od izdavanja nekretnina upravo produkt tranzicije vlasništva kojom je tokom proteklih godina dolazilo do ukrupnjavanja kapitala.

- Samim tim došlo je i do ukrupnjavanja nepokretne imovine koja je bila izvor basnoslovno velikih prihoda - rekao je Grabovac.

Da je klasni jaz sve dublji pokazuje i podatak da je nedavno u Banjaluci prodat komad nakita po cijeni od 50.000 maraka i da prodavci luksuzne robe imaju sve više posla, dok veliki broj građana jedva uspijeva da sastavi kraj s krajem.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić kaže da veliki prihodi pojedinaca predstavljaju sliku države.

- Obični radnici žive jako teško i na ivici egzistencije, dok se s druge strane stvara sloj enormno bogatih ljudi. Radnicima se na ime neisplaćenih doprinosa duguje više od milijardu i po maraka. Ovo je neuređeno društvo i neuređen sistem u kojem nema vladavine prava. Radnici nemaju hljeba, ne mogu školovati svoju djecu i niko se ne obazire na njih i od njih se pokušavaju napraviti poslovni robovi - kazala je Mišićeva.

U Poreskoj upravi istakli su da su poreski obveznici bili dužni da do 31. marta tekuće godine podnesu godišnju poresku prijavu za porez na dohodak za prethodnu godinu. Godišnju prijavu za porez na dohodak nisu dužna podnijeti fizička lica koja su u poreskoj godini ostvarila samo dohodak od ličnih primanja iz radnog odnosa.

Dohodak koji su fizička lica prijavila Poreskoj upravi RS u prošloj godini (miliona KM)

Opština

Osnovica za porez

Pretežno porijeklo

Banjaluka

12,15

zakup pravnom licu

Čelinac

3,17

samostalna djelatnost

Banjaluka

2,98

samostalna djelatnost

Doboj         

2,09

samostalna djelatnost

Kneževo

1,72

zakup pravnom licu

Modriča

1,28

zakup pravnom licu

Banjaluka

0,90

zakup pravnom licu

Banjaluka

0,78

zakup pravnom licu

Prijedor

0,67

samostalna djelatnost

Banjaluka

0,58

zakup pravnom licu

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana