Бањалучанин за годину зарадио 12 милиона КМ

А. Јанковић, М. Чигоја
Бањалучанин за годину зарадио 12 милиона КМ

Бањалука - Рекордер по заради у прошлој години у РС био је Бањалучанин који је на издавању некретнина инкасирао 12,15 милиона КМ.

Листа Пореске управе РС на којој се налази десет највећих износа пријављеног опорезивог дохотка у прошлој години показује да је управо издавање некретнина био најуноснији посао. Према очекивању, као најбоље мјесто за добру зараду показала се Бањалука из које долази половина имена са листе Пореске управе.

Друго мјесто на листи по висини дохотка који је пријавио Пореској управи заузео је самостални дјелатник из Челинца са годишњим приходом од 3,16 милиона КМ, а трећи је Бањалучанин из исте бранше са 2,98 милиона. На листи се налази шест милионера, а свих десет је прошле године инкасирало више од пола милиона марака.

Предсједник Удружења економиста РС - СВОТ Саша Грабовац каже да је добро да има богатих људи, јер они плаћају порез и пуне буџет, али да је негативно све израженије раслојавање у друштву.

- И ово је доказ да имамо ситуацију у којој дио људи постаје све сиромашнији, а с друге стране други постају енормно богати и остварују милионску добит. Средња класа полако, али сигурно нестаје - каже Грабовац.

Он је истакао да тај тренд није добар за економију, јер је постојање средње класе предуслов за здраво потрошачко друштво.

- У постојећим уловима привређивања јако је тешко остварити значајније резултате. Привреда РС из дана у дан слаби, пропадају мали предузетници, а њихову имовину и послове преузимају велике корпорације. То није процес који је својствен само нема, него глобалној економији - појашњава Грабовац.

Он сматра да је висока зарада од издавања некретнина управо продукт транзиције власништва којом је током протеклих година долазило до укрупњавања капитала.

- Самим тим дошло је и до укрупњавања непокретне имовине која је била извор баснословно великих прихода - рекао је Грабовац.

Да је класни јаз све дубљи показује и податак да је недавно у Бањалуци продат комад накита по цијени од 50.000 марака и да продавци луксузне робе имају све више посла, док велики број грађана једва успијева да састави крај с крајем.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић каже да велики приходи појединаца представљају слику државе.

- Обични радници живе јако тешко и на ивици егзистенције, док се с друге стране ствара слој енормно богатих људи. Радницима се на име неисплаћених доприноса дугује више од милијарду и по марака. Ово је неуређено друштво и неуређен систем у којем нема владавине права. Радници немају хљеба, не могу школовати своју дјецу и нико се не обазире на њих и од њих се покушавају направити пословни робови - казала је Мишићева.

У Пореској управи истакли су да су порески обвезници били дужни да до 31. марта текуће године поднесу годишњу пореску пријаву за порез на доходак за претходну годину. Годишњу пријаву за порез на доходак нису дужна поднијети физичка лица која су у пореској години остварила само доходак од личних примања из радног односа.

Доходак који су физичка лица пријавила Пореској управи РС у прошлој години (милиона КМ)

Општина

Основица за порез

Претежно поријекло

Бањалука

12,15

закуп правном лицу

Челинац

3,17

самостална дјелатност

Бањалука

2,98

самостална дјелатност

Добој         

2,09

самостална дјелатност

Кнежево

1,72

закуп правном лицу

Модрича

1,28

закуп правном лицу

Бањалука

0,90

закуп правном лицу

Бањалука

0,78

закуп правном лицу

Приједор

0,67

самостална дјелатност

Бањалука

0,58

закуп правном лицу

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана