Narodno pozorište od proljeća bogatije za Filharmoniju

Milanka Mitrić
Foto: ILUSTRACIJA

BANjALUKA – Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i v. d. direktorice Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić, sastale su se danas u prostorijama ove ustanove, te razgovarale o planovima i realizaciji novih aktivnosti u narednoj godini.

Glavne teme razgovora ticale su se decentralizacije kulture, te osnivanja filharmonije pri Narodnom pozorištu RS.

- Jedna od tema razgovora bila je i razmatranje mogućnosti da pojedine predstave Narodnog pozorišta RS gledaju svi učenici u Republici Srpskoj, s obzirom na to da smo dužni obezbijediti decentralizaciju kulture, te da se neke od predstava poklapaju sa lektirskim programima u srednjim školama - rekla je ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić.

Ovom prilikom ministarka Trivić najavila je da će od proljeća iduće  godine u okviru Narodnog pozorišta Republike Srpske početi sa radom nova organizaciona jedinica – filharmonija.

- U okviru nacionalnog teatra biće formirana filharmonija Narodnog pozorišta, koja će, pored učešća u programskoj djelatnosti pozorišta, svakako biti ravnopravan učesnik u različitim manifestacijama od republičkog značaja - dodaje Trivićeva.

V.d. direktorice Narodnog pozorišta RS Dijana Grbić za "Glas Srpske" prokomentarisala je pojedinosti sa ovog sastanka, te navela da će igranje predstava za publiku u drugim gradovima biti jedna od osnovnih aktivnosti nacionalnog teatra.

- Imamo plan da već od januara krenemo s tim. Takođe, po planu i programu, tu su četiri nove predstave. Ono što smo programski definisali, to su predstave "Bolest" Nikole Kolje Pejakovića, te komad u režiji Ivana Plazibata "Sumnjivo lice". To je za sada definisano. - navela je Grbićeva.

Ona je naglasila da je značajno što će Republika Srpska konačno da dobije filharmoniju, odnosno, jednu novu umjetničku cjelinu, te da uslovi funkcionisanja tek treba da budu utvrđeni.

- Ono što ja znam je da će to da bude nova organizaciona umjetnička cjelina uz dramu, koja će po potrebi da bude dopunjena angažovanjem dodatnih ljudi, u zavisnosti od projekta.  U toj umjetničkoj cjelini bi trebalo da bude zaposleno nekih deset-dvanaest umjetnika. To su neke smjernice - zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana