Dodijeljene nagrade “Pozorišnog proleća”

G.S.
Foto: Šabačko pozorište

ŠABAC - Na Velikoj sceni Šabačkog pozorišta završeno je 8. Pozorišno proleće.

Poslije pet odgledanih predstava u takmičaraskoj konkureciji, najviše nagrada, stručni žiri dodijelio je komadu „Očevi i oci” Slobodana Selenića, u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu.

Predstavi Očevi i oci, Slobodana Selenića, sagi o sudbini građanske porodice Medaković u prvoj polovini 20.vijeka, po izuzetnoj dramatizaciji Kate Đarmati, stručni žiri Pozorišnog proljeća dodijelio je tri nagrade: za najbolju predstavu, za režiju Veljka Mićunovića, i nagradu za kostimografiju Mariji Marković Milojev.

„Drago mi je što smo dobili najveće priznanje na ovom festivalu, nagradu za najbolju predstavu. Istovremeno, znam da je i druga naša predstava koja je učestvovala na festivalu vrlo visoko kotirana”, rekla je Molina Udovički Fotez, umetnička direktorka drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

Nagrada za najbolju glumicu dodijeljena je Biljani Keskenović, za ulogu Jevrese u predstavi Ljudi od voska, Narodnog porzorišta iz Sombora, dok je nagradu “Ljubiša Jovanović”, za najbolju mušku ulogu dobio Ozren Grabarić. za ulogu Mefista u Geteovom Prafaustu Beogradskog dramskog pozorišta.

„Ta uloga Mefestita ne bi bila takva bez kolektivnog rada, suigre između Cveleta i mene, između mog Fausta i mene i Grete, Ive Ilinčić, Mirjane Karanović i celog ansambla”, rekao je Ozren Grabarić, dobitnik nagrade.

„Utisci su nam divni, mi smo ovde bili i prošle godine sa predstavom Galeb i zaista volimo ovaj festival. Navikli smo da dolazimo na Pozorišno proleće u Šapcu”, rekla je Bojana Kovačević, direktorka Narodnog pozorišta Sombor.

Novinarski žiri nagradu za mladog glumca “Zalog za budućnost” ove godine podijelio je na ravne časti za spoj dva glumačka dara, paru zrenjaninskog teatra, Sari Simović i Milanu Kolaku za vrtoglavu scensku igru u komadu Ljubinko i Desanka.

„Jako je dobar vetar u leđa za sve, osetili smo reakcije publike. Bilo je divno igrati pred šabačkom publikom”, rekla je glumica Sara Simović.

“Festival je protekao u divnoj pozorišnoj atmosferi jer je publika uživala u možda najboljim predstavama koje se trenutno igraju na scenama pozorišta u Srbiji”, istakao je Božidar Đurović, član stručnog žirija 8. Pozorišnog proleća u Šapcu.

U čast nagrađenih, melodramu Dečije povrede odigrali su Sloboda Mićalović i Vuk Kostić, a ovogodišnje Pozorišno proleće  uvertira je u šabačke svetkovine povodom obilježavanja Dana grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana