Народно позориште од прољећа богатије за Филхармонију

Миланка Митрић
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

БАЊАЛУКА – Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић и в. д. директорице Народног позоришта Републике Српске Дијана Грбић, састале су се данас у просторијама ове установе, те разговарале о плановима и реализацији нових активности у наредној години.

Главне теме разговора тицале су се децентрализације културе, те оснивања филхармоније при Народном позоришту РС.

- Једна од тема разговора била је и разматрање могућности да поједине представе Народног позоришта РС гледају сви ученици у Републици Српској, с обзиром на то да смо дужни обезбиједити децентрализацију културе, те да се неке од представа поклапају са лектирским програмима у средњим школама - рекла је министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић.

Овом приликом министарка Тривић најавила је да ће од прољећа идуће  године у оквиру Народног позоришта Републике Српске почети са радом нова организациона јединица – филхармонија.

- У оквиру националног театра биће формирана филхармонија Народног позоришта, која ће, поред учешћа у програмској дјелатности позоришта, свакако бити равноправан учесник у различитим манифестацијама од републичког значаја - додаје Тривићева.

В.д. директорице Народног позоришта РС Дијана Грбић за "Глас Српске" прокоментарисала је појединости са овог састанка, те навела да ће играње представа за публику у другим градовима бити једна од основних активности националног театра.

- Имамо план да већ од јануара кренемо с тим. Такође, по плану и програму, ту су четири нове представе. Оно што смо програмски дефинисали, то су представе "Болест" Николе Коље Пејаковића, те комад у режији Ивана Плазибата "Сумњиво лице". То је за сада дефинисано. - навела је Грбићева.

Она је нагласила да је значајно што ће Република Српска коначно да добије филхармонију, односно, једну нову умјетничку цјелину, те да услови функционисања тек треба да буду утврђени.

- Оно што ја знам је да ће то да буде нова организациона умјетничка цјелина уз драму, која ће по потреби да буде допуњена ангажовањем додатних људи, у зависности од пројекта.  У тој умјетничкој цјелини би требало да буде запослено неких десет-дванаест умјетника. То су неке смјернице - закључила је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана