Публика их је обожавала: Иза браће Лаковић остале су пјесме и незаборавне улоге

ГС
Публика их је обожавала: Иза браће Лаковић остале су пјесме и незаборавне улоге

Браћа близанци, глумачки великани, Предраг Пепи и Драган Лаковић, напустили су нас прије више од 30 година.

Предраг Пепи Лаковић је забављао публику крај малих екрана, глумио несрећног директора у филму "Мајстори, мајстори" и одушевио као ујак Коста из Париза у "Бољем животу", а био је старији брат близанац другог вољеног глумца и јунака наших дјетињстава - Драгана Лаковића, водитеља емисије "Децо, певајте са нама" и глас свих дјечијих пјесама уз које смо одрастали.

Предраг нас је напустио 1997, са 68 година, на Мртвој Тиси код Чуруга, гдје је имао викендицу на Бисерном острву, на којој је проводио доста времена. Сплетом трагичних околности, није успио до краја да одигра своју улогу у филму Емира Кустурице "Црна мачка - бели мачор", па га је у сценама у завршници филма замијенио Предраг Мики Манојловић.

Његов рођени брат Драган оставио је за собом незаборавне пјесме за дјецу уз које и данас одрастају нове генерације. И он је био познати глумац и преминуо је у свом дому уочи представе, у 62. години. Доживио је снажан инфаркт у свом стану у Улици Ђуре Даничића 11 у центру Београда - и то док се спремао за одлазак у позориште.

На дан смрти у Позоришту на Теразијама требало је као првак тог театра глуми у представи "Човјек од Ла Манче" и то као главна улога – Дон Кихот. Лаковићеви сарадници били су толико потресени да је Слободан Бода Нинковић покушао да га замјени у тој улози послије мјесец дана припреме, али као да је та улога била суђена управо Лаковићу.

"Постоји једна улога за којом сам чезнуо - Дон Кихот. Почетком деведесетих Позориште на Теразијама урадило је мјузикл у коме је Дон Кихота играо Драган Лаковић. Нажалост, пред треће извођење је преминуо. Позвали су ме да га заменим. Међутим, на првој проби појавио се сигнал. Почео сам уводни сонг, а онда су стали и оркестар, и хор, и балет. Сви су плакали. Пробамо поново - плач се поновио. Туга због Драганове смрти била је још свежа. Захвалио сам се и отишао, иако није имало везе са мном", рекао је Бода Нинковић.

Деценијама касније, на интернету се појавила гнусна измишљотина да је Лаковић преминуо као бескућник у возу на Жељезничкој станици. То је морала да демантује и његова ћерка Љиљана Лаковић.

"Преминуо је 31. маја 1990. у свом дому, као вољен супруг, отац, пријатељ и колега. Не разумем да неко после 24 године вређа мртвог човека, а тиме и породицу и пријатеље, колеге, позориште у коме је до последњег дана радио. Не желим да се спуштам на ниво чаршијских урбаних легенди", рекла је она.

Браћа Лаковић остаће упамћени као доајени српског глумишта са немјерљивим доприносом нашем филму, музици и култури уопште. У част Драгана Лаковића, Пошта Србије издала је поштанску маркицу са његовим ликом у серији "Великани српског глумишта", преноси стил.рс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана