Златан Видовић: Глумац читавог живота остаје дијете

Илијана Божић
Златан Видовић: Глумац читавог живота остаје дијете

ГРАДИШКА - Љепота и чар глумачког позива су у томе што непрестано учиш нешто ново, сазнајеш нове ствари, упознајеш нове људе и радиш на себи. Најљепши је тај константан рад на себи, то стално преиспитивање, копање по себи и то што си увијек дијете. Глумац никада не одрасте, јер има ту привилегију да читавог живота буде дијете и да се игра са тим дјететом у себи.

Казао је то за “Глас Српске” директор Градског позоришта Градишка и глумац Златан Видовић говорећи о Драмском студију ГП Градишка који је покренут ове године.

Према његовим ријечима, Градско позориште Градишка покренуло је овај студио за све суграђане основце и средњошколце нудећи им другачији поглед на свијет.

- Драмски студио свим полазницима даје већу отвореност, борбу са предрасудама, ствара им самопоуздање и буди жељу за другим сазнањима, а ту је, наравно, дружење са другарима, учење са менторима, путовања и читање нових књига. Тако је глума корисна за све животне аспекте - објаснио је Видовић.

Говорећи о важности овог студија за културну сцену Градишке и Републике Српске, Видовић је нагласио да је овај Драмски студио веома важан јер све креће од малих ногу.

- Међу полазницима нашег студија су будући глумци, драматурзи, редитељи, продуценти, костимографи, сценографи, тако да то много значи не само за Градишку него за културну сцену Републике Српске, поготово што се заиста много дјеце пријавило и нека се десет одсто њих упише на Академију умјетности, бићу пресрећан - испричао је он.

У Драмски студио пријавило се више од 100 основаца и средњошколаца, а Видовић је објаснио да дјеци треба да нудимо различит садржај.

- Не треба све да се заснива на спорту и уобичајеним активностима, наравно, немам ништа против тога и сам сам тренирао фудбал скоро цијелог живота, и то подржавам, али мислим да је глума веома важна из неког социолошког аспекта. Битна је  јер дјецу отвара ка неким другим меридијанима и дјеца ту могу да науче неке нове вјештине  које немају прилику да науче тренирајући било који спорт или бавећи се било чим  другим - рекао је Видовић.

Поручио је свим дјечацима и дјевојчицама да, ако имају жељу, слободно дођу у Драмски студио јер врата Градског позоришта Градишка свима су отворена.

- Ту  ће само уживати, научиће много нових вјештина, од плеса, пјевања, свирања, рецитовања до разних акробатских вјештина. Дружиће се са другарима и добити могућност за путовања, јер ће ускоро почети пријављивање за многе фестивале. Ко год се плаши, нека дође и биће разувјерен када види колико је то све опуштено и лијепо - казао је Видовић.

Додао је да му је највећа похвала и најбоља потврда потребе овог студија када му родитељи кажу да им се дјеца кући враћају са осмијехом и да једва чекају нови час.

Наступ

Планирано је да у суботу буде представљен рад Драмског студија, а како је казао Златан Видовић, публика ће заиста уживати. Рад прве генерације полазника Драмског студија биће представљен у великој сали Културног центра Градишка  која има више од 500 мјеста.

- Четворо ментора је било укључено у рад са овим дивним омладинцима, то су Рок Радиша, Дана Полетан, Драгана Илић и Адмир Мешић. Видјећемо много вјежби, свашта су нам спремили њихови ментори и мислим да ће њихови родитељи, пријатељи и суграђани бити јако задовољни што ће видјети нешто ново у нашем граду - додао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана