Zlatan Vidović: Glumac čitavog života ostaje dijete

Ilijana Božić
Zlatan Vidović: Glumac čitavog života ostaje dijete

GRADIŠKA - Ljepota i čar glumačkog poziva su u tome što neprestano učiš nešto novo, saznaješ nove stvari, upoznaješ nove ljude i radiš na sebi. Najljepši je taj konstantan rad na sebi, to stalno preispitivanje, kopanje po sebi i to što si uvijek dijete. Glumac nikada ne odraste, jer ima tu privilegiju da čitavog života bude dijete i da se igra sa tim djetetom u sebi.

Kazao je to za “Glas Srpske” direktor Gradskog pozorišta Gradiška i glumac Zlatan Vidović govoreći o Dramskom studiju GP Gradiška koji je pokrenut ove godine.

Prema njegovim riječima, Gradsko pozorište Gradiška pokrenulo je ovaj studio za sve sugrađane osnovce i srednjoškolce nudeći im drugačiji pogled na svijet.

- Dramski studio svim polaznicima daje veću otvorenost, borbu sa predrasudama, stvara im samopouzdanje i budi želju za drugim saznanjima, a tu je, naravno, druženje sa drugarima, učenje sa mentorima, putovanja i čitanje novih knjiga. Tako je gluma korisna za sve životne aspekte - objasnio je Vidović.

Govoreći o važnosti ovog studija za kulturnu scenu Gradiške i Republike Srpske, Vidović je naglasio da je ovaj Dramski studio veoma važan jer sve kreće od malih nogu.

- Među polaznicima našeg studija su budući glumci, dramaturzi, reditelji, producenti, kostimografi, scenografi, tako da to mnogo znači ne samo za Gradišku nego za kulturnu scenu Republike Srpske, pogotovo što se zaista mnogo djece prijavilo i neka se deset odsto njih upiše na Akademiju umjetnosti, biću presrećan - ispričao je on.

U Dramski studio prijavilo se više od 100 osnovaca i srednjoškolaca, a Vidović je objasnio da djeci treba da nudimo različit sadržaj.

- Ne treba sve da se zasniva na sportu i uobičajenim aktivnostima, naravno, nemam ništa protiv toga i sam sam trenirao fudbal skoro cijelog života, i to podržavam, ali mislim da je gluma veoma važna iz nekog sociološkog aspekta. Bitna je  jer djecu otvara ka nekim drugim meridijanima i djeca tu mogu da nauče neke nove vještine  koje nemaju priliku da nauče trenirajući bilo koji sport ili baveći se bilo čim  drugim - rekao je Vidović.

Poručio je svim dječacima i djevojčicama da, ako imaju želju, slobodno dođu u Dramski studio jer vrata Gradskog pozorišta Gradiška svima su otvorena.

- Tu  će samo uživati, naučiće mnogo novih vještina, od plesa, pjevanja, sviranja, recitovanja do raznih akrobatskih vještina. Družiće se sa drugarima i dobiti mogućnost za putovanja, jer će uskoro početi prijavljivanje za mnoge festivale. Ko god se plaši, neka dođe i biće razuvjeren kada vidi koliko je to sve opušteno i lijepo - kazao je Vidović.

Dodao je da mu je najveća pohvala i najbolja potvrda potrebe ovog studija kada mu roditelji kažu da im se djeca kući vraćaju sa osmijehom i da jedva čekaju novi čas.

Nastup

Planirano je da u subotu bude predstavljen rad Dramskog studija, a kako je kazao Zlatan Vidović, publika će zaista uživati. Rad prve generacije polaznika Dramskog studija biće predstavljen u velikoj sali Kulturnog centra Gradiška  koja ima više od 500 mjesta.

- Četvoro mentora je bilo uključeno u rad sa ovim divnim omladincima, to su Rok Radiša, Dana Poletan, Dragana Ilić i Admir Mešić. Vidjećemo mnogo vježbi, svašta su nam spremili njihovi mentori i mislim da će njihovi roditelji, prijatelji i sugrađani biti jako zadovoljni što će vidjeti nešto novo u našem gradu - dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana