Представа „Три Прасета“ премијерно одиграна у ДПРС

Илијана Божић
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА - Представа „Три прасета“ којом је оживљена једна од најљепших бајки свијета, рађена према тексту Џозефа Џејкобса, а у режији Браниславе Стефановић, премијерно је изведена вечерас на сцени Дјечијег позоришта Републике Српске.

Сјајном игром ансамбл националног театра за дјецу, кроз недаће и авантуре три прасета,  најмлађој публици је показао да и оне невоље и препреке које их очекују на путу у свијет одраслих  могу да буду савладане. 

Овај комад и дјецу и родитеље учи оном што је најважније, а то је да будемо добри људи.

Ипак малишанима најзанимљивија је била борба и надмудривање трећег прасета са вуком. Сјајан редитељски потез је увођење дјеци познатих имена бањалучких мјеста. Па тако треће прасе одлази у Лијевче по репу, у Друговиће по јабуке, али и на вашар на Змијање гдје купује казан за чорбу. 

Међутим, не купује прасе тамо само казан, оно тамо гледа традиционалне игре бацање камена с рамена, те потезање конопца. Док прасе гледа дешавања на вашару одјекују стихови народне крајишке пјесме „Гори гора, гори боровина, гори мала наша ладовина“. 

 

Дјечаци и дјевојчице су тако могли да упознају и српску народну традицију док прасе покушава да надмудри вука и не буде поједено. Гледајући представу малишани су могли да схвате и то да треба да буду вриједни, да се труде и раде јер је најљепше кад човјек својим трудом и залагањем остварује циљеве.

Овом премијером  заокружена је 68. сезона националног театра за дјецу. Представа је  намијењена  малишанима од три године па надаље. 

У представи играју Жељко Милићевић, Саша Терзић, Драган Вучић, Александар Руњић и Снежана Милидраг. 

Сценографију, лутке и костим радила је Сандра Никач, док је за музику био задужен Душан В. Урошевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана