Predstava „Tri Praseta“ premijerno odigrana u DPRS

Ilijana Božić
Foto: G.S.

BANjALUKA - Predstava „Tri praseta“ kojom je oživljena jedna od najljepših bajki svijeta, rađena prema tekstu Džozefa Džejkobsa, a u režiji Branislave Stefanović, premijerno je izvedena večeras na sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Sjajnom igrom ansambl nacionalnog teatra za djecu, kroz nedaće i avanture tri praseta,  najmlađoj publici je pokazao da i one nevolje i prepreke koje ih očekuju na putu u svijet odraslih  mogu da budu savladane. 

Ovaj komad i djecu i roditelje uči onom što je najvažnije, a to je da budemo dobri ljudi.

Ipak mališanima najzanimljivija je bila borba i nadmudrivanje trećeg praseta sa vukom. Sjajan rediteljski potez je uvođenje djeci poznatih imena banjalučkih mjesta. Pa tako treće prase odlazi u Lijevče po repu, u Drugoviće po jabuke, ali i na vašar na Zmijanje gdje kupuje kazan za čorbu. 

Međutim, ne kupuje prase tamo samo kazan, ono tamo gleda tradicionalne igre bacanje kamena s ramena, te potezanje konopca. Dok prase gleda dešavanja na vašaru odjekuju stihovi narodne krajiške pjesme „Gori gora, gori borovina, gori mala naša ladovina“. 

 

Dječaci i djevojčice su tako mogli da upoznaju i srpsku narodnu tradiciju dok prase pokušava da nadmudri vuka i ne bude pojedeno. Gledajući predstavu mališani su mogli da shvate i to da treba da budu vrijedni, da se trude i rade jer je najljepše kad čovjek svojim trudom i zalaganjem ostvaruje ciljeve.

Ovom premijerom  zaokružena je 68. sezona nacionalnog teatra za djecu. Predstava je  namijenjena  mališanima od tri godine pa nadalje. 

U predstavi igraju Željko Milićević, Saša Terzić, Dragan Vučić, Aleksandar Runjić i Snežana Milidrag. 

Scenografiju, lutke i kostim radila je Sandra Nikač, dok je za muziku bio zadužen Dušan V. Urošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana