Комад „Очеви и оци“ побједник 26. Театар феста „Петар Кочић

Бранислав Предојевић
Комад „Очеви и оци“ побједник 26. Театар феста „Петар Кочић

БАЊАЛУКА-Представа „Очеви и оци“ по роману Слободана Селенића Народног позоришта Београд у режији Вељка Мићуновића, апсолутни је побједник 26. позоришног фестивала Театар фест „Петар Кочић“ у Бањалуци.

Одлуком стручног жирија који је радио у саставу чланови глумица Олга Одановић, глумац Љубиша Савановић и Предсједник, Театролог Проф Др Миливоје Млађеновић, одлука о најбољем комаду, донијета је једногласно а комад Народног позоришта Београд освојио је укупно 4 награде.

-Представа „Очеви и оци“ је компактна уметничка цјелина у којој беспрекорно функционишу сви елементи доброг позоришта представљајући нам модел стилски иновативне представе, рекао је Млађеновић испред жирија. 

Такође, награда за најбољу режију фестивала додјељена је Вељку Мићуновићу за режију представе, а жири је навео да је беспријекорним редитељским поступком Вељко Мићуновић полифону структуру романа Слободана Селенића преточио њему својственим језиком у представу која нас као велика сценска метафора неразумијевања различитости подсјећа на вјечни круг страдања и патње појединца и нације.

Након гледања пет представа изведених у званичном програму Фестивала Жири је закључио да су представе одабране зналачки, да одишу истинским естетским вриједностима, да су тематски изузетно важне, да успостављају жустар дијалог са временом у коме живимо, да редитељским и глумачким ангажманом, јасном артикулацијом позоришног језика и употребом модерних редитељских поступака, указују да позоришна умјетност у региону, упркос недовољној материјалној подршци, прати најсвјежија европска струјања у драми и театру.

Посебна вриједност овогодишњег Театар феста јесте инсистирање на представама насталим на предлошку домаћих драмских текстова. 

Награда за најбољег глумца фестивала додјељна јеАлександру Вучковићу за улогу Михајла Медаковића, такође у представи “Очеви и оци”.

-Својом чврстом, одлучном и фокусираном глумачком игром Александар Вучковић бравурозно оживљава лик Михајла Медаковића увјерљиво пролазећи пут од дјечака, преко младог човјека до несрећно страдалог војника притом бивајући врло аутентичан и свој, рекао је жири.

Награда за најбољу глумицу фестивала додјељна јеЈелени Филиповић Антић за улогу у представи “Ништа нећемо заборавити” у режији Југа Ђорђевића Позоришта „Бора Станковић“ Врање.

- Јелена Филиповић Антић је маестрално одиграла врло комплексну улогу и плијенила глумачком вјештином нудећи нам велики број занимљивих рјешења те је својом снагом надахнула читав ансамбл ове сјајне представе. 

Специјална награда припала је Сени Ђоровић за улогу Нанке у представи “Очеви и Оци” , док је другаСпецијална награда отишла у руке Срђану Алексићу за улогу Николе у представи “Људи од воска“, Мате Матишића Народног позоришта Сомбор у режији Ивана Вање Алача.

Стручни жири је истакао са задовољством континуитет развоја ове фестивалске манифестације. 

Захваљујући селекторки Слађани Зрнић која је имала ту част да селектује представе у протекле двије године и дирекцији Фестивала успјешно су превладани и одстрањени ванпозоришни фактори који су пријетили да засјене и замагле суштину, општељудски и умјетнички значај ове театарске манифестације.

На тај начин је омогућено овогодишњој селекторки, глумици Наташи Иванчевић да селектује представе руководећи се искључиво естетским вриједностима представа. Све одлуке жирија су донијете једногласно.

 

Храбра адаптација Селенића одушевила жири и публику

Представа „Очеви и оци“ је компактна уметничка цјелина у којој беспрекорно функционишу сви елементи доброг позоришта представљајући нам модел стилски иновативне представе, рекао Млађеновић

АНТ

СПЕЦИЈАЛНА ПРИЗНАЊA

Од 26. позоришног фестивала Театар фест „Петар Кочић“ додјељиваће се Награда за сценски говор која ће носити име Милорада Телебака и Награда за сценску поетику која ће бити названа по Младену Материћу. 

Награда за сценски говор „Милорад Телебак“ додјељена је ансамблу Народног позоришта Сомбор и лектору др Дејану Средојевићу за представу “Људи од воска” Мате Матишића у режији Ивана Вање Алача. Награда за сценску поетику „Младен Матерић“ додјељена је ансамблу Позоришта „Бора Станковић“ Врање за представу „Ништа нећемо заборавити“ у режији Југа Ђорђевића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана