Komad „Očevi i oci“ pobjednik 26. Teatar festa „Petar Kočić

Branislav Predojević
Komad „Očevi i oci“ pobjednik 26. Teatar festa „Petar Kočić

BANjALUKA-Predstava „Očevi i oci“ po romanu Slobodana Selenića Narodnog pozorišta Beograd u režiji Veljka Mićunovića, apsolutni je pobjednik 26. pozorišnog festivala Teatar fest „Petar Kočić“ u Banjaluci.

Odlukom stručnog žirija koji je radio u sastavu članovi glumica Olga Odanović, glumac Ljubiša Savanović i Predsjednik, Teatrolog Prof Dr Milivoje Mlađenović, odluka o najboljem komadu, donijeta je jednoglasno a komad Narodnog pozorišta Beograd osvojio je ukupno 4 nagrade.

-Predstava „Očevi i oci“ je kompaktna umetnička cjelina u kojoj besprekorno funkcionišu svi elementi dobrog pozorišta predstavljajući nam model stilski inovativne predstave, rekao je Mlađenović ispred žirija. 

Takođe, nagrada za najbolju režiju festivala dodjeljena je Veljku Mićunoviću za režiju predstave, a žiri je naveo da je besprijekornim rediteljskim postupkom Veljko Mićunović polifonu strukturu romana Slobodana Selenića pretočio njemu svojstvenim jezikom u predstavu koja nas kao velika scenska metafora nerazumijevanja različitosti podsjeća na vječni krug stradanja i patnje pojedinca i nacije.

Nakon gledanja pet predstava izvedenih u zvaničnom programu Festivala Žiri je zaključio da su predstave odabrane znalački, da odišu istinskim estetskim vrijednostima, da su tematski izuzetno važne, da uspostavljaju žustar dijalog sa vremenom u kome živimo, da rediteljskim i glumačkim angažmanom, jasnom artikulacijom pozorišnog jezika i upotrebom modernih rediteljskih postupaka, ukazuju da pozorišna umjetnost u regionu, uprkos nedovoljnoj materijalnoj podršci, prati najsvježija evropska strujanja u drami i teatru.

Posebna vrijednost ovogodišnjeg Teatar festa jeste insistiranje na predstavama nastalim na predlošku domaćih dramskih tekstova. 

Nagrada za najboljeg glumca festivala dodjeljna jeAleksandru Vučkoviću za ulogu Mihajla Medakovića, takođe u predstavi “Očevi i oci”.

-Svojom čvrstom, odlučnom i fokusiranom glumačkom igrom Aleksandar Vučković bravurozno oživljava lik Mihajla Medakovića uvjerljivo prolazeći put od dječaka, preko mladog čovjeka do nesrećno stradalog vojnika pritom bivajući vrlo autentičan i svoj, rekao je žiri.

Nagrada za najbolju glumicu festivala dodjeljna jeJeleni Filipović Antić za ulogu u predstavi “Ništa nećemo zaboraviti” u režiji Juga Đorđevića Pozorišta „Bora Stanković“ Vranje.

- Jelena Filipović Antić je maestralno odigrala vrlo kompleksnu ulogu i plijenila glumačkom vještinom nudeći nam veliki broj zanimljivih rješenja te je svojom snagom nadahnula čitav ansambl ove sjajne predstave. 

Specijalna nagrada pripala je Seni Đorović za ulogu Nanke u predstavi “Očevi i Oci” , dok je drugaSpecijalna nagrada otišla u ruke Srđanu Aleksiću za ulogu Nikole u predstavi “Ljudi od voska“, Mate Matišića Narodnog pozorišta Sombor u režiji Ivana Vanje Alača.

Stručni žiri je istakao sa zadovoljstvom kontinuitet razvoja ove festivalske manifestacije. 

Zahvaljujući selektorki Slađani Zrnić koja je imala tu čast da selektuje predstave u protekle dvije godine i direkciji Festivala uspješno su prevladani i odstranjeni vanpozorišni faktori koji su prijetili da zasjene i zamagle suštinu, opšteljudski i umjetnički značaj ove teatarske manifestacije.

Na taj način je omogućeno ovogodišnjoj selektorki, glumici Nataši Ivančević da selektuje predstave rukovodeći se isključivo estetskim vrijednostima predstava. Sve odluke žirija su donijete jednoglasno.

 

Hrabra adaptacija Selenića oduševila žiri i publiku

Predstava „Očevi i oci“ je kompaktna umetnička cjelina u kojoj besprekorno funkcionišu svi elementi dobrog pozorišta predstavljajući nam model stilski inovativne predstave, rekao Mlađenović

ANT

SPECIJALNA PRIZNANjA

Od 26. pozorišnog festivala Teatar fest „Petar Kočić“ dodjeljivaće se Nagrada za scenski govor koja će nositi ime Milorada Telebaka i Nagrada za scensku poetiku koja će biti nazvana po Mladenu Materiću. 

Nagrada za scenski govor „Milorad Telebak“ dodjeljena je ansamblu Narodnog pozorišta Sombor i lektoru dr Dejanu Sredojeviću za predstavu “Ljudi od voska” Mate Matišića u režiji Ivana Vanje Alača. Nagrada za scensku poetiku „Mladen Materić“ dodjeljena je ansamblu Pozorišta „Bora Stanković“ Vranje za predstavu „Ništa nećemo zaboraviti“ u režiji Juga Đorđevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana