Интернационални фестивал аматерског театра од четвртка у Лакташима

Илијана Божић
Интернационални фестивал аматерског театра од четвртка у Лакташима

ЛАКТАШИ - Премијера представе “Смрт господина Голуже” позоришта “Даске” у режији Огњена Тодоровића, рађена према новели Бранимира Шћепановића, отвориће 19. Интернационални фестивал аматерског театра и то у четвртак, 20. јуна од 20 часова у великој сали Центра за културу и образовање у Лакташима.

Како су саопштили организатори, фестивал ће трајати до 23. јуна, а све представе ће бити одигране у великој сали Центра за културу и образовање Лакташи по принципу двије представе дневно у терминима од  18 сати, те од 20 часова, осим у суботу, 22. јуна када ће друга представа бити одиграна у 19 часова.

Фестивал је такмичарског карактера, а поред домаћина, публици ће се представити позоришне групе из Бањалуке, Загреба, Ниша и Какња.

Након прве вечери када је планирано премијерно извођење комада “Смрт господина Голуже”, друге вечери у такмичарском дијелу програма у 18 сати биће одигран комад “Лајање на звезде” у извођењу Студија “Јазавац” који дјелује у оквиру Градског позоришта “Јазавац” из Бањалуке.

Исте вечери, у петак, од 20 часова биће изведена представа “Краљева слушкиња-фарса у једном чину” позоришне групе Доза драме која дјелује у оквиру Центра за развој креативних вјештина из Загреба.

Планирано је да у суботу од 19 сати буде одигран комад “Полански протоколи” Академског позоришта СКЦ Ниш.

Публика ће у недјељу од 18 часова моћи да погледа представу “Процес” Драмског студија Културно-спортског центра Какањ.

У оквиру ревијалног дијела програма, у недјељу од 20 часова, биће изведена представа “Крај једне идиле” Глињол театра из Глине, а публика у суботу од 18 сати моћи ће и да погледа презентацију рада школе глуме у Лакташима чији је ментор Божана Кукило.

Сваке фестивалске вечери, након одиграних представа, биће одржан округли сто у Галерији.

Стручни жири овог фестивала чине апсолвенткиња глуме на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци Анђела Ракочевић, глумац Народног позоришта Републике Српске Анандо Ченић, драматург Милан Гајић.

Организатори позивају публику на све представе, јер без аплауза публике осјећај једном младом глумцу, који можда баш данас стаје први пут на ову сцену, не би био потпун. Улаз на све представе је бесплатан.

“Крај једне идиле”

Из Центра за културу и образовање Лакташи саопштили су да ће се у ревијалном дијелу програма наћи представa “Крај једне идиле” у извођењу младих глумаца Бојана Дроњка и Анабеле Сулић који су ове године магистрирали на Академији за умјетност и културу у Осијеку.  Ријеч је о драмској представи која обједињује стилска и изражајна средства физичког театра укључујући савремени плес, циркуску умјетност и мимику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана