Dokumentarni film „YU Grupa - Trenutak sna“ premijerno prikazan na FESTU

Tanjug
Svjetska premijera dokumentarnog filma „YU Grupa - Trenutak sna“
Foto: Tanjug | Svjetska premijera dokumentarnog filma „YU Grupa - Trenutak sna“

BEOGRAD - Svjetska premijera dokumentarnog filma „YU Grupa - Trenutak sna“ reditelja Darka Lungulova, svečano je održana sinoć u velikoj sali MTS dvorane na 51. izdanju FEST-a, u prisustvu mnogih lica iz svijeta rokenrola.

Novo ostvarenje je prikazano u programskoj selekciji “Fest Fokus”, i jedini je dugometražni muzički dokumentarac na ovogodišnjem međunarodnom filmskom festivalu.

Dugometražni dokumentarac „YU Grupa - Trenutak sna“ je priča o rokenrol grupi koja je naživjela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici, jer prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom, tokom 1940-ih godina, čak dotiče i period kada su bili u Londonu, gdje ih je čekala moguća inostrana karijera, ali su se odlučili da se ipak vrate u SFRJ.

Originalnu muziku za film komponovao je Petar Jelić, koproducent je Marko Miljuš, a projekat je podržao Filmski centar Srbije.

Film oslikava portret antologijske " YU Grupe", na čelu sa besmrtnom energijom i snagom rokerske braće - Dragija i Žike Jelića, inače najdugovječnijeg benda na našim prostorima, koji postoji ponosno već 52 godine.

Arhivski video snimci posljednjih pet decenija, kroz VHS materijale i stare fotografije, uz priču iz savremenog trenutka, predstavljaju koncept i format novog djela od 85 minuta.

Reditelj Lungulov filmski projekat je neplanirano snimao čak sedam godina, premda je zamišljeno da bude znatno kraće, a montiran je duže od dve godine.

Autor se opredijelio da djelimično ulogu naratora i domaćina filma dodijeli gitaristi sastava Petru Jeliću.

-Gledao sam na njih lično, kao na moje stričeve. Shvatao sam njihovu popularnost, ali sam bio potpuno nesvestan njihovog kulturološkog značaja za čitav region i tadašnju Jugoslaviju - ispričao je Petar u filmu koji počinje otvaranjem koncerta 2015. u Hali sportova na Novom Beogradu.

Tada su proslavili 45 godina postojanja, a jasno se vidi Zoran Kostić Cane, lider rok benda "Partibrejkers", koji ih najavljuje.  Na tom koncertu gostovali su još Radomir Mihajlović Točak ("SMAK") i Dušan Kojić Koja ("Disciplina kičme").

Odavno najavljen, godinama željno očekivan, film je naišao na topao prijem publike,  a duži proces realizacije se taman uklopio sa snimanjem i spektakl koncerta „YU Grupe“ sa mnogim gostima na Stadionu Tašmajdan u septembru 2022. godine, kada su obilježili izuzetan, zlatni jubilej - 50 godina karijere.

U toj rokenrol sagi je stalo 80 godina života, više od 60 godina sviranja rokenrola, 52 godine postojanja „YU Grup“e i 45 godina jedne bivše velike zemlje.

Radovan Rade Jelić, brat Dragija i Žike, otkrio je u filmu da su skromnije živjeli kao sasvim mali - njih trojica sa roditeljima spavali u jednoj sobi, dok im otac nije dobio stan u Paviljonima.

Rade je odlučno odustao od muzike, prvi se od njih oženio, porodični život mu je bio na prvom mjestu, tako da nije ostalo suđeno da budu trio, već tandem. Zato je sudbina htjela da upravo Radetov sin Petar zauzme tu poziciju i brani boje rokenrola sa svoja dva strica.

Još prije osnivanja "YU Grupe", braća Jelić su imali bend "Džentlmeni", u kome su svirali domaće i svjetske hitove i stekli izvjesnu popularnost, ali kako je rekao Dragi Jelić u filmu nisu željeli dalje da budu sastav koji će samo da reprodukuje tuđe sadržaje, odlučili su da stvaraju svoje pjesme.

Njihova istorija je dalje poznata, dobijaju ime "YU Grupa" na svom koncertu 29. novembra davne 1970. godine, u diskoteci "Sinagoga", gdje je disk džokej bio čuveni Zoran Modli.

Veoma potresni, snažni, emotivni segmenti filma dobrim dijelom uspjeli su da prodrmaju publiku, a tiču se porodičnog života Petra Jelića.  Njegova predivna briga za svoje dijete, nevjerovatno požrtvovanje, odluka da se preseli u Švedsku da bi liječenje sina tamo bilo uspješnije, sigurno će razoružati i one hladnijeg srca.

Time je ovaj film veoma dragocjen, jer prikazuje i ličnu dramu jednog od članova mega uspješnog benda, i sama selidba u drugu državu svakako dovodi do drugačijih okolnosti po samu "YU Grupu", što je jasno izgovorio Dragi Jelić sa tugom i knedlom u grlu u jednoj sceni.

Samo zbog premijere filma, Petar Jelić je došao iz Švedske, a zanimljivo je da niko iz benda do sinoć nije gledao film.

Film prikazuje i druge potrese samog benda u karijeri, kao što je fatalni požar, koji je dugo vezao za krevet Žiku Jelića i zaustavio ili zamrznuo aktivnosti grupe punih šest godina (1981-1987).

U filmu učestvuju, osim braće i sestrića (Žika, Dragi, Rade i Petar Jelić i pokojni Raša Đelmaš i Dragoljub Đuričić, kao i njihov noviji bubnjar Saša Radojević - Žule, rok novinari i publicisti Peca Popović i Siniša Škarica, Dragijev sin Aleksa Jelić, Žikine ćerke – Ana i Tamara.

Svi oni svjedoče o razvoju istorije benda i istovremeno pružaju ilustraciju jedne velike bivše države po kojoj je bend i dobio ime.

Tako su Ana i Tamara emotivno predstavile period kada im je tata bio povrijeđen nakon požara, što dovodi i do neprijatnih porodičnih posljedica i za njih je to bilo vrijeme kojeg ne žele da se sjećaju, a Dragi je tada razmišljao da od muzičara pređe u poziv vozača gradskog autobusa, da bi nekako preživio.

Sveobuhvatna muzička priča govori i o raspadu Jugoslavije, koji su braća veoma teško podnijela, mada im se tada (1993) priključio mladi Petar.

Film dovodi i do najnovijih perioda - pandemije virusa korona, emotivnom susretu sve trojice za vreme izolacije, karantina, kada nisu mogli ni smjeli da se bave muzikom, sve do ogromnog spektakl koncerta "Više od 50 godina čistog rokenrola" na Stadionu Tašmajdan (2022).

Mnogi muzičari i drugi umjetnici su bili u publici da uveličaju ovaj značajan događaj - Zvonimir Đukić Đule (lider benda "Van Gog"), Srđan Gojković Gile (frontmen rok grupe "Električni orgazam"), Nikola Čuturilo Čutura sa suprugom kostimografkinjom Jelisavetom Tatić Čuturilo, Dejan Cukić, Ivan Fece Firči, Goran Jović, mlada rok grupa "Dram", rok publicista Petar Janjatović, svetski muzički fotograf Brajan Rašić, reditelji Srdan Golubović i Marko Novaković, i mnogi drugi.

Zbog velikog interesovanja, organizovane su i dodatne projekcije filma na FEST-u.

Fest i "YU grupa” su skoro vršnjaci - Fest je nastao 1971, a bend malo ranije, krajem 1970. godine.

Zanimljivo je da “YU Grupa” za jubilej 50 godina postojanja, dobija i ovaj film, a prije toga je realizovan i boks paket deluks set svih albuma u izdanju diskografske kuće PGP RTS, spektakl koncert sa gostima na Tašu, nekoliko izložbi fotografija o njima, kao i mjuzikl “Crni leptir” u Pozorištu na Terazijama, sa njihovim hit pjesmama, a na sve to se očekuje uskoro i monografija o ovim rokerima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana