Документарни филм „YU Група - Тренутак сна“ премијерно приказан на ФЕСТУ

Танјуг
Свjетска премијера документарног филма „YU Група - Тренутак сна“
Foto: Танјуг | Свjетска премијера документарног филма „YU Група - Тренутак сна“

БЕОГРАД - Свjетска премијера документарног филма „YU Група - Тренутак сна“ редитеља Дарка Лунгулова, свечано је одржана синоћ у великој сали МТС дворане на 51. издању ФЕСТ-а, у присуству многих лица из свијета рокенрола.

Ново остварење је приказано у програмској селекцији “Фест Фокус”, и једини је дугометражни музички документарац на овогодишњем међународном филмском фестивалу.

Дугометражни документарац „YУ Група - Тренутак сна“ је прича о рокенрол групи која је наживјела земљу по којој је добила име, али је и прича о породици, јер прати тројицу браће Јелић који се рађају и одрастају заједно са новом Југославијом, током 1940-их година, чак дотиче и период када су били у Лондону, гдје их је чекала могућа инострана каријера, али су се одлучили да се ипак врате у СФРЈ.

Оригиналну музику за филм компоновао је Петар Јелић, копродуцент је Марко Миљуш, а пројекат је подржао Филмски центар Србије.

Филм осликава портрет антологијске " YU Групе", на челу са бесмртном енергијом и снагом рокерске браће - Драгија и Жике Јелића, иначе најдуговјечнијег бенда на нашим просторима, који постоји поносно већ 52 године.

Архивски видео снимци посљедњих пет деценија, кроз ВХС материјале и старе фотографије, уз причу из савременог тренутка, представљају концепт и формат новог дјела од 85 минута.

Редитељ Лунгулов филмски пројекат је непланирано снимао чак седам година, премда је замишљено да буде знатно краће, а монтиран је дуже од две године.

Аутор се опредијелио да дјелимично улогу наратора и домаћина филма додијели гитаристи састава Петру Јелићу.

-Гледао сам на њих лично, као на моје стричеве. Схватао сам њихову популарност, али сам био потпуно несвестан њиховог културолошког значаја за читав регион и тадашњу Југославију - испричао је Петар у филму који почиње отварањем концерта 2015. у Хали спортова на Новом Београду.

Тада су прославили 45 година постојања, а јасно се види Зоран Костић Цане, лидер рок бенда "Партибрејкерс", који их најављује.  На том концерту гостовали су још Радомир Михајловић Точак ("СМАК") и Душан Којић Која ("Дисциплина кичме").

Одавно најављен, годинама жељно очекиван, филм је наишао на топао пријем публике,  а дужи процес реализације се таман уклопио са снимањем и спектакл концерта „YU Групе“ са многим гостима на Стадиону Ташмајдан у септембру 2022. године, када су обиљежили изузетан, златни јубилеј - 50 година каријере.

У тој рокенрол саги је стало 80 година живота, више од 60 година свирања рокенрола, 52 године постојања „YU Груп“е и 45 година једне бивше велике земље.

Радован Раде Јелић, брат Драгија и Жике, открио је у филму да су скромније живјели као сасвим мали - њих тројица са родитељима спавали у једној соби, док им отац није добио стан у Павиљонима.

Раде је одлучно одустао од музике, први се од њих оженио, породични живот му је био на првом мјесту, тако да није остало суђено да буду трио, већ тандем. Зато је судбина хтјела да управо Радетов син Петар заузме ту позицију и брани боје рокенрола са своја два стрица.

Још прије оснивања "YU Групе", браћа Јелић су имали бенд "Џентлмени", у коме су свирали домаће и свјетске хитове и стекли извјесну популарност, али како је рекао Драги Јелић у филму нису жељели даље да буду састав који ће само да репродукује туђе садржаје, одлучили су да стварају своје пјесме.

Њихова историја је даље позната, добијају име "YU Група" на свом концерту 29. новембра давне 1970. године, у дискотеци "Синагога", гдје је диск џокеј био чувени Зоран Модли.

Веома потресни, снажни, емотивни сегменти филма добрим дијелом успјели су да продрмају публику, а тичу се породичног живота Петра Јелића.  Његова предивна брига за своје дијете, невјероватно пожртвовање, одлука да се пресели у Шведску да би лијечење сина тамо било успјешније, сигурно ће разоружати и оне хладнијег срца.

Тиме је овај филм веома драгоцјен, јер приказује и личну драму једног од чланова мега успјешног бенда, и сама селидба у другу државу свакако доводи до другачијих околности по саму "YU Групу", што је јасно изговорио Драги Јелић са тугом и кнедлом у грлу у једној сцени.

Само због премијере филма, Петар Јелић је дошао из Шведске, а занимљиво је да нико из бенда до синоћ није гледао филм.

Филм приказује и друге потресе самог бенда у каријери, као што је фатални пожар, који је дуго везао за кревет Жику Јелића и зауставио или замрзнуо активности групе пуних шест година (1981-1987).

У филму учествују, осим браће и сестрића (Жика, Драги, Раде и Петар Јелић и покојни Раша Ђелмаш и Драгољуб Ђуричић, као и њихов новији бубњар Саша Радојевић - Жуле, рок новинари и публицисти Пеца Поповић и Синиша Шкарица, Драгијев син Алекса Јелић, Жикине ћерке – Ана и Тамара.

Сви они свједоче о развоју историје бенда и истовремено пружају илустрацију једне велике бивше државе по којој је бенд и добио име.

Тако су Ана и Тамара емотивно представиле период када им је тата био повријеђен након пожара, што доводи и до непријатних породичних посљедица и за њих је то било вријеме којег не желе да се сјећају, а Драги је тада размишљао да од музичара пређе у позив возача градског аутобуса, да би некако преживио.

Свеобухватна музичка прича говори и о распаду Југославије, који су браћа веома тешко поднијела, мада им се тада (1993) прикључио млади Петар.

Филм доводи и до најновијих периода - пандемије вируса корона, емотивном сусрету све тројице за време изолације, карантина, када нису могли ни смјели да се баве музиком, све до огромног спектакл концерта "Више од 50 година чистог рокенрола" на Стадиону Ташмајдан (2022).

Многи музичари и други умјетници су били у публици да увеличају овај значајан догађај - Звонимир Ђукић Ђуле (лидер бенда "Ван Гог"), Срђан Гојковић Гиле (фронтмен рок групе "Електрични оргазам"), Никола Чутурило Чутура са супругом костимографкињом Јелисаветом Татић Чутурило, Дејан Цукић, Иван Феце Фирчи, Горан Јовић, млада рок група "Драм", рок публициста Петар Јањатовић, светски музички фотограф Брајан Рашић, редитељи Срдан Голубовић и Марко Новаковић, и многи други.

Због великог интересовања, организоване су и додатне пројекције филма на ФЕСТ-у.

Фест и "YУ група” су скоро вршњаци - Фест је настао 1971, а бенд мало раније, крајем 1970. године.

Занимљиво je да “YУ Група” за јубилеј 50 година постојања, добија и овај филм, а прије тога је реализован и бокс пакет делукс сет свих албума у издању дискографске куће ПГП РТС, спектакл концерт са гостима на Ташу, неколико изложби фотографија о њима, као и мјузикл “Црни лептир” у Позоришту на Теразијама, са њиховим хит пјесмама, а на све то се очекује ускоро и монографија о овим рокерима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана