“Golkonda” pokrenula novu ediciju: Tri klasika italijanskih virtuoza

Branislav Predojević
“Golkonda” pokrenula novu ediciju: Tri klasika italijanskih virtuoza

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Golkonda” objavila je prvi broj svoje nove edicije “Majstori stripa”, u kojem donose radove poznatog scenarističko-crtačkog para Đankarla Berardija i Iva Milaca, zvjezdanog tandema italijanskog i svjetskog stripa.

Domaćim ljubiteljima stripa ovi legendarni autori najpoznatiji su po kultnom serijalu “Ken Parker” i Berardijevim scenarijima za serijal “Julija”, dok se o crtačkom talentu Iva Milaca ne treba ni trošiti riječi, jer o njemu svjedoče brojni stripovi koje je nacrtao.

Kako izdavač navodi, ovog puta je riječ o nečemu drugačijem, jer prvi integral donosi njihove zajedničke priče izvan dugih serijala.

Prvi integral sadrži stripove “Bar kod Toma”, “Detektiv Martin” i “Đuli Baj društvo”, u kojima Berardi i Milaco na najbolji način pokazuju sve svoje umijeće, ali i ljubav koju osećaju prema stripu kao umjetničkoj formi.

Kratke priče sabrane u prve dvije sveske dijelom su posveta zlatnom dobu noara, donoseći jedan novi žanrovski kvalitet, u standardne žanrovske teme poput ciničnih detektiva, pokvarenih  menadžera, starleta u usponu, propalih boksera u ulozi gorila, pijanih doušnika, džez muzičara i sličnih likova.

Sam Berardi u jednom od intrvjua kaže da je ovaj žanr jedan od ključnih razloga koji ga je odveo u pisanje.

- Moja filmska i književna sjećanja sežu do filmova poput “M” Frica Langa, Hičkokovog “Psiha”, “Bostonskog davitelja” Ričarda Flešera i druge. Detektivski roman, u svojim različitim podžanrovima, uključujući kriminalističku priču oduvijek je imao veliki prostor u mojoj lektiri, tako da sam kao dječak posvetio svoj diplomski rad “Sociologiji kriminalističkog romana”. Jednostavno, osjećam dug prema hiljadama knjiga i filmova, a to je takođe svojevrsna počast kalifornijskoj školi detektivske priče, koju su predvodili Hamet i Čendler, uz favoriziranje priče iz prvog lica - rekao je Berardi.

U slučaju stripa “Đuli Baj”, remek-djela koje nikada do sada nije objavljivano na srpskom jeziku i donosi svjedočanstvo jedne generacije Italijana, u velikoj mjeri slično onom koje su filmofili na ovom podneblju pronalazili u ostvarenjima pojedinih italijanskih režisera pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka poznatih kao autori neorealizama poput Roberta Roselinija, Vitorija de Sike i Lučinija Viskontija.

Samo izdanje otvara tekst koji je specijalno napisao Ivo Milaco lično, a tu je i autorski tekst “Golkondinog” urednika Zlatibora Stankovića.

Opus

Urednici “Golkonde” su najavili da planiraju kompletan albumski opus ovog čuvenog dvojca objaviti u tri integrala tokom ove godine. Drugu knjigu bi činili  albumi “Tiki” i “Maštarije”,  dok bi treća sadržavala stripove “Čovjek sa Filipina”  i “Dobrodošli u Springvil”. U pitanju su zajedničke priče ovog dvojca u različitim žanrovima od avanturističkog preko vesterna do fantastičnog stripa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana