“Голконда” покренула нову едицију: Три класика италијанских виртуоза

Бранислав Предојевић
“Голконда” покренула нову едицију: Три класика италијанских виртуоза

БЕОГРАД - Издавачка кућа “Голконда” објавила је први број своје нове едиције “Мајстори стрипа”, у којем доносе радове познатог сценаристичко-цртачког пара Ђанкарла Берардија и Ива Милаца, звјезданог тандема италијанског и свјетског стрипа.

Домаћим љубитељима стрипа ови легендарни аутори најпознатији су по култном серијалу “Кен Паркер” и Берардијевим сценаријима за серијал “Јулија”, док се о цртачком таленту Ива Милаца не треба ни трошити ријечи, јер о њему свједоче бројни стрипови које је нацртао.

Како издавач наводи, овог пута је ријеч о нечему другачијем, јер први интеграл доноси њихове заједничке приче изван дугих серијала.

Први интеграл садржи стрипове “Бар код Тома”, “Детектив Мартин” и “Ђули Бај друштво”, у којима Берарди и Милацо на најбољи начин показују све своје умијеће, али и љубав коју осећају према стрипу као умјетничкој форми.

Кратке приче сабране у прве двије свеске дијелом су посвета златном добу ноара, доносећи један нови жанровски квалитет, у стандардне жанровске теме попут циничних детектива, покварених  менаџера, старлета у успону, пропалих боксера у улози горила, пијаних доушника, џез музичара и сличних ликова.

Сам Берарди у једном од интрвјуа каже да је овај жанр један од кључних разлога који га је одвео у писање.

- Моја филмска и књижевна сјећања сежу до филмова попут “М” Фрица Ланга, Хичкоковог “Психа”, “Бостонског давитеља” Ричарда Флешера и друге. Детективски роман, у својим различитим поджанровима, укључујући криминалистичку причу одувијек је имао велики простор у мојој лектири, тако да сам као дјечак посветио свој дипломски рад “Социологији криминалистичког романа”. Једноставно, осјећам дуг према хиљадама књига и филмова, а то је такође својеврсна почаст калифорнијској школи детективске приче, коју су предводили Хамет и Чендлер, уз фаворизирање приче из првог лица - рекао је Берарди.

У случају стрипа “Ђули Бај”, ремек-дјела које никада до сада није објављивано на српском језику и доноси свједочанство једне генерације Италијана, у великој мјери слично оном које су филмофили на овом поднебљу проналазили у остварењима појединих италијанских режисера педесетих и шездесетих година прошлог вијека познатих као аутори неореализама попут Роберта Роселинија, Виторија де Сике и Лучинија Висконтија.

Само издање отвара текст који је специјално написао Иво Милацо лично, а ту је и ауторски текст “Голкондиног” уредника Златибора Станковића.

Опус

Уредници “Голконде” су најавили да планирају комплетан албумски опус овог чувеног двојца објавити у три интеграла током ове године. Другу књигу би чинили  албуми “Тики” и “Маштарије”,  док би трећа садржавала стрипове “Човјек са Филипина”  и “Добродошли у Спрингвил”. У питању су заједничке приче овог двојца у различитим жанровима од авантуристичког преко вестерна до фантастичног стрипа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана