Како је Брус Вејн постао мрачни витез

Бранислав Предојевић
Како је Брус Вејн постао мрачни витез

НОВИ САД - Легендарни стрип "Бетмен: Година прва", једна од најважнијих графичких новела у историји умјетности, ускоро ће добити ново издање на српском језику у издању "Чаробне књиге".

Пуних 36 година од првог изласка давне 1987. године овај стрип класик напокон ће добити издање какво заслужује својим квалитетом и значајем за свијет девете умјетности и поп културе генерално.

Велемајстори свог заната Френк Милер и Дејвид Мацукели створили су 1987. године револуционарну реинтерпретацију самих почетака Брусове борбе против криминала и рођења Бетмена. На моменте наиван и несмотрен, Бетмен из "Године прве" далеко је од савршеног и незаустављивог борца за правду какав ће постати током година које слиједе, али управо то даје овом стрипу оригиналан аспект и људску димензију. Уз реалистичан наративни стил, ближи ноару и палпу него класичном суперхеројском жанру, додатно појачан Мацукелијевим цртачким стилом пуним пригушених и мрачних боја, овај стрип је одавно постао класик девете умјетности.

Милер, који се већ прославио радом на "Дардевилу" и стварањем једне од најважнијих прича о Бетмену "Повратак Мрачног витеза" у овом стрипу се позабавио историјом и почетком каријере човјека шишмиша. Прича почиње повратком младог Бруса Вејна у Готам у лику мотивисаног и усамљеног осветника који се зарекао да ће окончати владавину злочина у том граду. Ипак, већ првим одласком у мисију правде схвата да ће морати да постане нешто више од маскираног осветника и нешто моћније од злочинаца који тероришу Готам. Мораће да постане симбол, а за то су потребни помоћ поручника Џима Гордона, такође новајлије у Готаму, костим шишмиша и страх као кључно оружје у његовој мисији  трансформације човјека у мит.

Данас се "Бетмен: Година прва" убраја међу највеће класике у осам деценија дугој каријери Бетмена и једно од дјела која су дефинисала његов лик у свијету умјетности. Такође, стрип је визуелна и наративна инспирација бројним другим каснијим ауторима, а посебно Кристоферу Нолану и Мету Ривсу током рада на њиховим филмским адаптацијама. Ново српско издање долази уз превод Драшка Рогановића, у тврдом повезу на 128 страна у колору.

Оригинал

Оригинално је стрип  изашао у четири "Бетмен" свеске под редним бројевима 404 - 407. давне 1987. године за "ДЦ комикс".

Након тога су услиједили бројни репринти  у тврдом увезу, неколико луксузних издања у тврдом и меком увезу, а стрип је такође адаптиран у анимирани играни филм 2011. године. На српском језику до сада могао се наћи у издању "Феникс преса"  из 2012. године, те пиратском издању у едицији "Вертиго" из 1999. године издавача "Ждралин".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана