Матија Бећковић, добитник “Кочићеве награде” за 2024. годину

Бранислав Предојевић
Матија Бећковић, добитник “Кочићеве награде” за 2024. годину

БАЊАЛУКА -Славни српски пјесник и књижевник Матија Бећковић, добитник је “Кочићеве награде” за 2024. годину Жири који је радио у саставу Ранко Рисојевић, члан, Предраг Бјелошевић, члан, и Душко Певуља, предсједник, ову одлуку дионио је једногласно, а у обрзаложењу жирија наводи се да је Бећковић водежи српски пјесник али и доказ да је поезија жива и дјелотворна у времену несклоном поетскоj ријечи. -Матија Бећковић је несумњиво водећи савремени српски пјесник.

Али поред тога, и више од тога, он је заступник поезије, можда и посљедњи доказ да је поезија жива и дјелотворна и у вријеме које јој је изразито несклоно.

У вријеме кад се пјесничке књиге штампају у тиражима од стотињак примјерака које слабо ко чита, Бећковићеве књиге се доштампавају у великим тиражима, а на његовим пјесничким вечерима људи се тискају као на концертима популарне музике.

Он је стекао огромну, широку популарност, а да притом ништа од високих умјетничких критеријума није жртвовао ни изневјерио, што заиста могу само ријетки, они највећи ствараоци.

За свог дугог пјесничког вијека Матија Бећковић је био слављен, хваљен и често награђиван пјесник.

Тим више чуди чињеница да му до сада није додијељена «Кочићева награда», коју он по свему заслужује, јер је високим дометима свога дјела постао, попут Кочића, истински народни писац чије су ријечи одавно ушле у пословички рјечник језика и народа којима припада, пише у образложењу жирија. Награда ће бити уручена лауреату 26. августа у склопу Кочићевог сабора. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана