Kako je Brus Vejn postao mračni vitez

Branislav Predojević
Kako je Brus Vejn postao mračni vitez

NOVI SAD - Legendarni strip "Betmen: Godina prva", jedna od najvažnijih grafičkih novela u istoriji umjetnosti, uskoro će dobiti novo izdanje na srpskom jeziku u izdanju "Čarobne knjige".

Punih 36 godina od prvog izlaska davne 1987. godine ovaj strip klasik napokon će dobiti izdanje kakvo zaslužuje svojim kvalitetom i značajem za svijet devete umjetnosti i pop kulture generalno.

Velemajstori svog zanata Frenk Miler i Dejvid Macukeli stvorili su 1987. godine revolucionarnu reinterpretaciju samih početaka Brusove borbe protiv kriminala i rođenja Betmena. Na momente naivan i nesmotren, Betmen iz "Godine prve" daleko je od savršenog i nezaustavljivog borca za pravdu kakav će postati tokom godina koje slijede, ali upravo to daje ovom stripu originalan aspekt i ljudsku dimenziju. Uz realističan narativni stil, bliži noaru i palpu nego klasičnom superherojskom žanru, dodatno pojačan Macukelijevim crtačkim stilom punim prigušenih i mračnih boja, ovaj strip je odavno postao klasik devete umjetnosti.

Miler, koji se već proslavio radom na "Dardevilu" i stvaranjem jedne od najvažnijih priča o Betmenu "Povratak Mračnog viteza" u ovom stripu se pozabavio istorijom i početkom karijere čovjeka šišmiša. Priča počinje povratkom mladog Brusa Vejna u Gotam u liku motivisanog i usamljenog osvetnika koji se zarekao da će okončati vladavinu zločina u tom gradu. Ipak, već prvim odlaskom u misiju pravde shvata da će morati da postane nešto više od maskiranog osvetnika i nešto moćnije od zločinaca koji terorišu Gotam. Moraće da postane simbol, a za to su potrebni pomoć poručnika Džima Gordona, takođe novajlije u Gotamu, kostim šišmiša i strah kao ključno oružje u njegovoj misiji  transformacije čovjeka u mit.

Danas se "Betmen: Godina prva" ubraja među najveće klasike u osam decenija dugoj karijeri Betmena i jedno od djela koja su definisala njegov lik u svijetu umjetnosti. Takođe, strip je vizuelna i narativna inspiracija brojnim drugim kasnijim autorima, a posebno Kristoferu Nolanu i Metu Rivsu tokom rada na njihovim filmskim adaptacijama. Novo srpsko izdanje dolazi uz prevod Draška Roganovića, u tvrdom povezu na 128 strana u koloru.

Original

Originalno je strip  izašao u četiri "Betmen" sveske pod rednim brojevima 404 - 407. davne 1987. godine za "DC komiks".

Nakon toga su uslijedili brojni reprinti  u tvrdom uvezu, nekoliko luksuznih izdanja u tvrdom i mekom uvezu, a strip je takođe adaptiran u animirani igrani film 2011. godine. Na srpskom jeziku do sada mogao se naći u izdanju "Feniks presa"  iz 2012. godine, te piratskom izdanju u ediciji "Vertigo" iz 1999. godine izdavača "Ždralin".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana