Концерт “Ретроспектива” у НПРС: Путовање кроз историју нота

И.Б.
Концерт “Ретроспектива” у НПРС: Путовање кроз историју нота

БАЊАЛУКА - Публика има прилику да ужива у још једном концерту из циклуса камерне музике “Интродукције” под називом “Ретроспектива” који нас очекује у суботу, с почетком у 20 часова на великој сцени Народног позоришта Републике Српске.

На сцени ће наступити виолинисткиње Анастасија Арсенић и Соња Сарамандић, Срна Мајар са виолом и Јелена Шукало Мајар, виолончело.

Планирано је да изведу дјела В. А. Моцарта, Феликса Менделсона, Дмитрија Шостаковича и Карлоса Гардела.

- Ретроспектива представља гледање уназад, односно подсјећање на неке догађаје. Веома често ретроспектива се односи на цјеловит преглед догађаја који су се десили и то баш оним редом којим су се догодили. Самим тим, на овом концерту извођачи ће вас провести кроз историју дјела компонованих за гудачки квартет, оним редом којим су компонована - саопштили су из Народног позоришта РС.

Објаснили су да је гудачки квартет извођачки састав који чине четири гудачка инструмента, те да су стандардни гудачки квартет многи сматрали једним од најважнијих облика у камерној музици, а већина великих композитора од касног 18. вијека па надаље писала је музику баш за гудачке квартете.

- Дођите да послушате на којим основама су настале и данас препознатљиве композиције у познатој танго сцени у филму Мартина Бреста  “Мирис жене”, у уводној сцени “Шиндлерове листе” Стивена Спилберга и у “Истинитим лажима” Џејмса Камеруна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана