Koncert “Retrospektiva” u NPRS: Putovanje kroz istoriju nota

I.B.
Koncert “Retrospektiva” u NPRS: Putovanje kroz istoriju nota

BANjALUKA - Publika ima priliku da uživa u još jednom koncertu iz ciklusa kamerne muzike “Introdukcije” pod nazivom “Retrospektiva” koji nas očekuje u subotu, s početkom u 20 časova na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Na sceni će nastupiti violinistkinje Anastasija Arsenić i Sonja Saramandić, Srna Majar sa violom i Jelena Šukalo Majar, violončelo.

Planirano je da izvedu djela V. A. Mocarta, Feliksa Mendelsona, Dmitrija Šostakoviča i Karlosa Gardela.

- Retrospektiva predstavlja gledanje unazad, odnosno podsjećanje na neke događaje. Veoma često retrospektiva se odnosi na cjelovit pregled događaja koji su se desili i to baš onim redom kojim su se dogodili. Samim tim, na ovom koncertu izvođači će vas provesti kroz istoriju djela komponovanih za gudački kvartet, onim redom kojim su komponovana - saopštili su iz Narodnog pozorišta RS.

Objasnili su da je gudački kvartet izvođački sastav koji čine četiri gudačka instrumenta, te da su standardni gudački kvartet mnogi smatrali jednim od najvažnijih oblika u kamernoj muzici, a većina velikih kompozitora od kasnog 18. vijeka pa nadalje pisala je muziku baš za gudačke kvartete.

- Dođite da poslušate na kojim osnovama su nastale i danas prepoznatljive kompozicije u poznatoj tango sceni u filmu Martina Bresta  “Miris žene”, u uvodnoj sceni “Šindlerove liste” Stivena Spilberga i u “Istinitim lažima” Džejmsa Kameruna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana