Струја искључена, премијера ће бити одржана!

Илијана Божић
Струја искључена, премијера ће бити одржана!

БАЊАЛУКА- Представа "Гружанка" Бањалучког студентског позоришта рађена према мотивима романа "Корени" Добрице Ћосића, а у драматизацији и режији Александра Пејаковића премијерно ће бити одржана у петак од 20.30 часова на Подрум сцени у Господској улици.

Ово је уједно и 102. премијера у БСП-у. Улогу Симке, односно Гружанке,  игра Николина Биланџија, њеног мужа Ђорђа глуми Срђан Ћирић којем је припала и улога Толе, најамног радника. Милица Петковић глуми Симкину мајку  Милунку, али и Лилијану, монахиња, Цвету и праљу. Младен Ерак игра Симкиног сина Адама, те пандура и слугу.

Директорица Бањалучког студентског позоришта Сања Војводић истакла је да је представа "Гружанка" прва премијера у 48. сезони, те да представља модерно сценско читање једног од најпознатијих романа Добрице Ћосића који је објављен 1954. године и својеврсна је историја Срба.

- Драматизацијом Александра Пејаковића и новим називом "Гружанка" акценат је стављен на љубавни план гдје у средишњем дијелу Симка као лик који је представљен кроз универзални лик жене. Симка је јака и лепа жена, снажна и физички и карактерно. Она је заправо стуб породице, води рачуна о пословима, о бројним надничарима који у њиховој кући раде и о читавом имању-објаснила је Војводићева. Нагласила је да је главни проблем њеног брака и убрзо извор свих несрећа које су је задесиле, то што не може да остане у другом стању.

- Кључна разлика у односу на роман, јесте то што Симка не умире, већ се сели у велику варош, односно Београд и ту наставља живот са својим сином мијењајући идентитет како не би била препозната-испричала је Војводићева.

Глумац Младен Ерак казао је да је ова представа специфична и комплексна.

- За мене и за све чланове овај комад је мало ремек дјело. Ја се надам да ће публика то да препозна- рекао је Ерак.

Представа ће бити одиграна уз подршку Радничког културно умјетничког друштва "Пелагић" који је студентском позоришту посудило костиме. Секретар "Пелагића" Александар Арежина казао је да им је задовољство што су остварили сарадњу са БСП.

- Имамо богат фундус народних костима које смо уступили за извођење ове представе. Отворени смо за сарадњу и размјену сугестија- рекао је он.

Уз костиме које је уступио "Пелагић" свој допринос костимографији и сценографији дала је Љиљана Праштало, пензионерка која први пут сарађује БСП.

- Бавим се креативним радом и почаствована сам што сам имала прилику да учествујем у изради костима за ову представу-рекла је Праштало.

Народни посланик у Народној скупштини РС  Небојша Дринић и овај пут је подршка Бањалучком студентском позоришту, а како је казао познато му је колико је енергије, труда и рада потребно да БСП буде на нивоу.

-Увијек ћу да пружам подршку овом позоришту, моја подршка је континуирана  јер сам свјестан значаја овог театра за град-казао је Дринић.

Додао је да требамо његовати културу и традицију, јер народ који изгуби ослонац у култури нема свјетлу будућност. Улазнице за представу коштају пет КМ.

ПРОБЛЕМИ

Прес конференција је одржана у сриједу у Подрум сцени гдје није било струје која је искључена 16. априла због дуговања.

БСП је тренутно у том проблему јер још нису уплаћена средства за аматерска културно умјетничка друштва, а програм о финасирању културног аматеризма није размотрен што отежава рад ових друштава. Са истим проблемима сусрећу се и КУД-ови, а Александар Арежина је казао да култура мора надрасти политичке сукобе који се тренутно дешавају.

-Поставља се питање да ли нама као друштвеној заједници треба култура, његовање културно-умјетничког аматеризма и наше традиције. Апелујем да се прерасту  политички сукоби, да се изнађе начин и модус како би се ова област ријешила-поручио је Арежина. Ипак премијера "Гружанке" неће бити одржана у мраку, јер је Небојша Дринић, посланик Народне Скупштине РС уплатио средства на рачун БСП док се овај проблем не ријеши.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана