Struja isključena, premijera će biti održana!

Ilijana Božić
Struja isključena, premijera će biti održana!

BANjALUKA- Predstava "Gružanka" Banjalučkog studentskog pozorišta rađena prema motivima romana "Koreni" Dobrice Ćosića, a u dramatizaciji i režiji Aleksandra Pejakovića premijerno će biti održana u petak od 20.30 časova na Podrum sceni u Gospodskoj ulici.

Ovo je ujedno i 102. premijera u BSP-u. Ulogu Simke, odnosno Gružanke,  igra Nikolina Bilandžija, njenog muža Đorđa glumi Srđan Ćirić kojem je pripala i uloga Tole, najamnog radnika. Milica Petković glumi Simkinu majku  Milunku, ali i Lilijanu, monahinja, Cvetu i pralju. Mladen Erak igra Simkinog sina Adama, te pandura i slugu.

Direktorica Banjalučkog studentskog pozorišta Sanja Vojvodić istakla je da je predstava "Gružanka" prva premijera u 48. sezoni, te da predstavlja moderno scensko čitanje jednog od najpoznatijih romana Dobrice Ćosića koji je objavljen 1954. godine i svojevrsna je istorija Srba.

- Dramatizacijom Aleksandra Pejakovića i novim nazivom "Gružanka" akcenat je stavljen na ljubavni plan gdje u središnjem dijelu Simka kao lik koji je predstavljen kroz univerzalni lik žene. Simka je jaka i lepa žena, snažna i fizički i karakterno. Ona je zapravo stub porodice, vodi računa o poslovima, o brojnim nadničarima koji u njihovoj kući rade i o čitavom imanju-objasnila je Vojvodićeva. Naglasila je da je glavni problem njenog braka i ubrzo izvor svih nesreća koje su je zadesile, to što ne može da ostane u drugom stanju.

- Ključna razlika u odnosu na roman, jeste to što Simka ne umire, već se seli u veliku varoš, odnosno Beograd i tu nastavlja život sa svojim sinom mijenjajući identitet kako ne bi bila prepoznata-ispričala je Vojvodićeva.

Glumac Mladen Erak kazao je da je ova predstava specifična i kompleksna.

- Za mene i za sve članove ovaj komad je malo remek djelo. Ja se nadam da će publika to da prepozna- rekao je Erak.

Predstava će biti odigrana uz podršku Radničkog kulturno umjetničkog društva "Pelagić" koji je studentskom pozorištu posudilo kostime. Sekretar "Pelagića" Aleksandar Arežina kazao je da im je zadovoljstvo što su ostvarili saradnju sa BSP.

- Imamo bogat fundus narodnih kostima koje smo ustupili za izvođenje ove predstave. Otvoreni smo za saradnju i razmjenu sugestija- rekao je on.

Uz kostime koje je ustupio "Pelagić" svoj doprinos kostimografiji i scenografiji dala je Ljiljana Praštalo, penzionerka koja prvi put sarađuje BSP.

- Bavim se kreativnim radom i počastvovana sam što sam imala priliku da učestvujem u izradi kostima za ovu predstavu-rekla je Praštalo.

Narodni poslanik u Narodnoj skupštini RS  Nebojša Drinić i ovaj put je podrška Banjalučkom studentskom pozorištu, a kako je kazao poznato mu je koliko je energije, truda i rada potrebno da BSP bude na nivou.

-Uvijek ću da pružam podršku ovom pozorištu, moja podrška je kontinuirana  jer sam svjestan značaja ovog teatra za grad-kazao je Drinić.

Dodao je da trebamo njegovati kulturu i tradiciju, jer narod koji izgubi oslonac u kulturi nema svjetlu budućnost. Ulaznice za predstavu koštaju pet KM.

PROBLEMI

Pres konferencija je održana u srijedu u Podrum sceni gdje nije bilo struje koja je isključena 16. aprila zbog dugovanja.

BSP je trenutno u tom problemu jer još nisu uplaćena sredstva za amaterska kulturno umjetnička društva, a program o finasiranju kulturnog amaterizma nije razmotren što otežava rad ovih društava. Sa istim problemima susreću se i KUD-ovi, a Aleksandar Arežina je kazao da kultura mora nadrasti političke sukobe koji se trenutno dešavaju.

-Postavlja se pitanje da li nama kao društvenoj zajednici treba kultura, njegovanje kulturno-umjetničkog amaterizma i naše tradicije. Apelujem da se prerastu  politički sukobi, da se iznađe način i modus kako bi se ova oblast riješila-poručio je Arežina. Ipak premijera "Gružanke" neće biti održana u mraku, jer je Nebojša Drinić, poslanik Narodne Skupštine RS uplatio sredstva na račun BSP dok se ovaj problem ne riješi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana