Kako je poetski teatar "Saputnici" obilježio deset godina postojanja

Ilijana Božić
Foto: Sandra Macura

BANjALUKA- Poetski teatar "Saputnici" osnovan je iz želje i potrebe studenata da svakodnevicu oplemene lijepim i poetskim sadržajima, kojih je premalo u današnje vrijeme. Ohrabruje činjenica da je veliki broj mladih ljudi, kako učesnika naših poetskih večeri, tako i publike, zainteresovan za ovakve sadržaje.

Kazala je ovo za "Glas Srpske" docent na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Andreja Marić povodom obilježava desetogodišnjice poetskog tetara "Saputnici" koji ona vodi. Naime, "Saputnici" su povodom ovog jubileja održali poetsku proslavu "Dokle pevam dotle i postojim" u srijedu naveče na Filološkom fakultetu.

Dan nakon proslave održali su poetsko veče "Svi smo mi Desankina djeca" u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS koje su posvetili Desanki Maksimović povodom godišnjice njenog rođenja. Veče je imalo i humanitarni karakter, prikupljanje pomoći Igoru Gužviću koji boluje od autizma.

Marićeva je istakla da se zainteresovanost publike ogleda i u tome što "Saputnici" nastoje promovisati srpski jezik, književnost i kulturu na pomalo neuobičajen način - glasnim govorenjem poezije, uz teatarske, muzičke i multimedijalne elemente, kako bi događaji koje organizuju bili nesvakidašnji i dostojni književnosti koju govore.

-Za ovih deset godina bilo je različitih izazova, imali smo i duže pauze u radu, ali smo uspjeli da priredimo nekoliko tematskih večeri koje se i danas pamte, o Isidori Sekulić, Prvom svjetskom ratu, Crnjanskom, Desankinoj zbirci "Tražim pomilovanje", o srpskoj duhovnosti, krajiškim piscima. Možda je najizazovnije probuditi tu poetsku "iskru tajinstvenu", kako bi rekao veliki Njegoš, u svakoj novoj generaciji, ali je najbitnije da ta iskra postoji u svakome od njih, jer ih ona i dovede na Filološki fakultet-kazala je ona.

Govoreći o večeri posvećenoj Desanki Maksimović Marićeva je objasnila da su studenti prve godine ruskog i srpskog jezika i književnosti govorili stihove ove pjesnikinje.

-Osnovna ideja i poruka je u naslovu "Svi smo mi Desankina djeca". Ukazujući na neke od osnovnih motiva njene poezije (sloboda, ljubav, otadžbina), pa čak i na njenu pojavu, njeno damsko ponašanje i ljubav prema šeširima, te na činjenicu da je imala djetinju dušu i vjerovala da poezija liječi, "Saputnici" su pokazali da Desankina poezija i danas oplemenjuje dušu-rekla je Marićeva. Naglasila je da mladi ljudi iz poezije Desanke Maksimović mogu usvojiti najdublje istine o čovjeku, ljubavi, prirodi, otadžbini, pravdi, pa i o smrti.

-Mogu svakako naučiti mnogo toga i o poeziji, o pjesničkoj vještini, tom tananom poslu čiji rezultati dodiruju duše čitalaca različitih generacija. Velika je uloga nastavnika u tom podsjećanju na značaj Desanke Maksimović u srpskoj kulturi.

Nekada je dovoljno mladim ljudima, bez opterećivanja definicijama i teorijom, kazati poneki stih, i ona "iskra tajinstvena" će se ugnijezditi u njima zauvijek-objasnila je Marićeva i dodala da na taj način djeluju "Saputnici".

Prema njenim riječima kroz grupu je za ovih deset godina prošlo preko 60 članova, od kojih je 25 trenutno aktivnih.

-Mislim da je dragocjeno to što okupljamo studente različitih studijskih grupa, najviše ima srbista i rusista, ali i romanista, što njihovo studiranje obogati novim poznanstvima, lijepim druženjima, ponekad i putovanjima-ispričala je Marićeva.

Dodala je da su na poetsko veče "Dokle pevam dotle i postojim" došli i mnogi nekadašnji članovi, radosni zbog ponovnih susreta sa kolegama, prijateljima, profesorima i poezijom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana