Matematičke začkoljice i sjećanje na Kneževo: Promovisano osam djela autora Momira Ćelića

Anita Janković Rečević
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Knjiga "Kad više nemaš koga pitati" autora Momira V. Ćelića predstavljena je večeras u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, kao i još nekoliko stručnih djela iz oblasti matematike iz kojih su brojni studenti tehničkih fakulteta usvajali znanje.

Ćelić, koji je po profesiji matematičar i jedan od najmalađih doktora matematičkih nauka u bivšoj Jugoslaviji, kaže za "Glas Srpske" da je dijelo "Kad nemaš koga više pitati" zapravo autobiografsko, odnosno zbir njegovih sjećanja na djetinjstvo provedeno u Kneževu.

- Opisani događaji su iz perioda od 1958. do 1972. godine prošloga vijeka. Bazirao sam se uglavnom na svoja sjećanja, ali sam pregledao i lokalnu štampu iz tog perioda, iščitao članke koji su se odnosili na moje rodno mjesto. U Arhivu Republike Srpske sam pregledao zapisnike sa sjednica Narodnog odbora opštine Skender Vakuf, odnosno Kneževa te na osnovu toga napisao horniku svog rodnog kraja iz perioda šezdesetih godina prošloga vijeka - rekao je Ćelić.

Publici u Banjaluci predstavljeno je i sedam matematičkih udžbenika, koje takođe potpisuje Ćelić, a kao podsjećanje na njegov višegodišnji profesorski rad.

- Te knjige su pisane za moje studente dok sam radio kao predavač na Mašinskom fakultetu. Bile su redovna litetarura, a mogu se koristiti i sada, ko želi - rekao je Ćelić, koji je u penziji.

Promocija knjige i stručnih dijela iz oblasti matematika organizovala je Asocijacija diplomiranih studenata i njihovih profesora sa Mašinskog fakulteta u Banjaluci.

Okupljenima se obratio se profesor Drago Talijan iz ove Asocijacije, koji je rekao da je udruženje nastalo sponatnim okupljanjem i druženjem vrsnih inženjera, a da se s  vremenom rodila i potreba za relizaciijom drugih aktivnosti, medju kojima je današnja promocija.

- Za profesora Ćelića bih rekao da je bio poprilično strog ali pravedan. Čini mi se da je kao profesor imao daleko veće ambicije od toga da nas nauči da rješavamo zadatke, želio je da nam utka znanje kako da logički rješavamo rješavamo probleme na koje naidjemo u životu - kazao je Talijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana