Математичке зачкољице и сјећање на Кнежево: Промовисано осам дјела аутора Момира Ћелића

Анита Јанковић Речевић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Књига "Кад више немаш кога питати" аутора Момира В. Ћелића представљена је вечерас у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске, као и још неколико стручних дјела из области математике из којих су бројни студенти техничких факултета усвајали знање.

Ћелић, који је по професији математичар и један од најмалађих доктора математичких наука у бившој Југославији, каже за "Глас Српске" да је дијело "Кад немаш кога више питати" заправо аутобиографско, односно збир његових сјећања на дјетињство проведено у Кнежеву.

- Описани догађаји су из периода од 1958. до 1972. године прошлога вијека. Базирао сам се углавном на своја сјећања, али сам прегледао и локалну штампу из тог периода, ишчитао чланке који су се односили на моје родно мјесто. У Архиву Републике Српске сам прегледао записнике са сједница Народног одбора општине Скендер Вакуф, односно Кнежева те на основу тога написао хорнику свог родног краја из периода шездесетих година прошлога вијека - рекао је Ћелић.

Публици у Бањалуци представљено је и седам математичких уџбеника, које такође потписује Ћелић, а као подсјећање на његов вишегодишњи професорски рад.

- Те књиге су писане за моје студенте док сам радио као предавач на Машинском факултету. Биле су редовна литетарура, а могу се користити и сада, ко жели - рекао је Ћелић, који је у пензији.

Промоција књиге и стручних дијела из области математика организовала је Асоцијација дипломираних студената и њихових професора са Машинског факултета у Бањалуци.

Окупљенима се обратио се професор Драго Талијан из ове Асоцијације, који је рекао да је удружење настало спонатним окупљањем и дружењем врсних инжењера, а да се с  временом родила и потреба за релизациијом других активности, медју којима је данашња промоција.

- За професора Ћелића бих рекао да је био поприлично строг али праведан. Чини ми се да је као професор имао далеко веће амбиције од тога да нас научи да рјешавамо задатке, желио је да нам утка знање како да логички рјешавамо рјешавамо проблеме на које наидјемо у животу - казао је Талијан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана