"Noć muzeja": Magičnim putevima umjetnosti i nauke

Ilijana Božić
"Noć muzeja": Magičnim putevima umjetnosti i nauke

BANjALUKA - Muzeji Republike Srpske i ove godine bogatim programom obilježiće Međunarodni dan muzeja i evropsku “Noć muzeja”, i to sutra (subota), kada će odgovoriti na ovogodišnju temu “Muzeji za obrazovanje i istraživanje”, koja naglašava ključnu ulogu muzejskih institucija u pružanju savremenog digitalnog obrazovnog iskustva.

Obilježavanje “Noći muzeja” ovaj put promoviše svjesniji, održiviji i inkluzivniji svijet. Iz Muzeja savremene umjetnosti RS su istakli da muzeji služe kao dinamični savremeni obrazovni centri, njegujući radoznalost, kreativnost i kritičko mišljenje. Ovaj muzej će povodom ovog značajnog događaja za sve evropske muzeje odgovoriti na zadatu temu, kroz koju publiku poziva da preispita obrazovanje i zamisli budućnost u kojoj dijeljenje znanja prevazilazi barijere, gdje se inovacije ujedinjuju sa tradicijom. U toku večeri posjetioci će moći da pogledaju izložbu “Licem u lice” jednog od najznačajnijih svjetskih grafičkih dizajnera Mirka Ilića.

- Program počinje od 20 časova predavanjem digitalnog umjetnika i doktora informatike Uroša Krčadinca pod nazivom “Androidi ne sanjaju ništa”. Predavanje je šetnja kroz izabrane projekte generativne i algoritamske umjetnosti na kojima je Krčadinac radio posljednjih 15 godina -saopštili su iz MSU RS.

Nakon toga od 21 čas, ispred Muzeja, biće upriličen nastup “Blast from the past” poznatog beogradskog di-džeja Marka Vukovića, poznatijeg kao Markez V. U njegovim setovima su prisutni različiti muzički žanrovi: pop, fank, novi talas, disko, elektro i dens-pop.  Na zgradi Muzeja tokom večeri biće prikazan 3D video-maping pod nazivom “Vremenski portal”, koji prati muzički nastup DJ Markeza, a čiji autor je Mladen Đukić i njegov tim.

S druge strane, u Muzeju Republike Srpske biće otvorena izložba “Zlatno doba rokenrola (1960-1970)”, autorke Tamare Lukač Lazarević.

- Postavka se bavi društvenim fenomenima koji su obilježili pomenutu dekadu, kao što su hipi pokret, kontrakultura i period burnih društvenih promjena, kroz prizmu rokenrola i njegovih najpoznatijih predstavnika. Čine je fotografije velikih formata, kao i karakteristični trodimenzionalni predmeti - naveli su iz Muzeja RS.

Tokom dana biće organizovani brojni sadržaji, pa će tako od 17 časova početi tematska radionica za djecu. Tu će biti i foto-kabina koja pruža mogućnost fotografisanja sa prigodnim rekvizitima. Takođe, u programu je i interaktivni kviz  za posjetioce.

- U 19 časova režemo tortu za sve posjetioce, a od 20 sati slijedi rok koncert “Perfect Strangers”. Posjetioce očekuje kvalitetno vrijeme za cijelu porodicu - saopštili su iz Muzeja RS.

Muzej Kozare i Galerija “Sreten Stojanović” zajednički će obilježiti Međunarodni dan muzeja izložbom Mire Maoduš. Postavka “Harmonija svetlosti - čuvar nevidljivog u vidljivom” biće otvorena danas od 12 sati u Galeriji “Sreten Stojanović”, a od 19.30 u Muzeju Kozare.

Ovaj poseban dan, sutra (u subotu) biće obilježen i u Muzeju Hercegovine u Trebinju, a program će početi od 10 časova muzejskom radionicom za predškolce i osnovce “U muzeju učim, ali se ne namučim”. Planirano je da u 18 sati bude otvorena izložba radova Likovnog ateljea za odrasle “Cerovac” iz Trebinja.  Posjetioce očekuje i vođenje kroz izložbu “Nikola Tesla - Čovek iz budućnosti” Vladimira Perića i to od 20 sati. Nakon toga, od 21 čas počeće koncert učenika Muzičke škole “Trebinje”. Planiran je i obilazak stalnih postavki, kao i austrougarskih utvrđenja.

U Muzeju stare Hercegovine u Foči obilježavanje “Noći muzeja” počeće od 18 časova koncertom Muzičke škole, a biće nastavljen radionicama za djecu. Od 18 do 23 časa naši sugrađani moći će pogledati stalne postavke i gostujuću izložbu “Jovan Dučić - svom milom Trebinju - tragom jedne vizije” iz Muzeja Hercegovine iz Trebinja. Ulaz je slobodan u sve muzeje.

Istorija

Međunarodni dan muzeja obilježava se širom svijeta od 1977, a Evropska noć muzeja održana je prvi put u Berlinu 1997. godine. Od 2004. godine, iz Francuske je potekla ideja da se organizuje jedinstvena Evropska noć muzeja, od kada se ova manifestacija održava u mnogobrojnim gradovima Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana