Zvornik: Viziri za zdravstvene radnike doma zdravlja i opšte bolnice

Srna
Zvornik: Viziri za zdravstvene radnike doma zdravlja i opšte bolnice

ZVORNIK - Narodna biblioteka i muzejska zbirka Zvornik uključila se u borbu protiv virusa korona izradom vizira koji se koriste kao zaštita od kapljičnog prenosa, a namijenjeni su prvenstveno zvorničkom medicinskom osoblju, potvrdila je danas direktor ove ustanove Nega Stjepanović.

Stjepanovićeva je rekla da, zahvaljujući 3D štampaču, koji je biblioteka dobila u okviru projekta "Digitalni građanin" od Centra za razvoj i inovativnost mladih iz Mostara, zdravstveni radnici sukcesivno dobijaju vizire neophodne za rad sa pacijentima.

"Nismo nikad pomislili da ćemo izrađivati vizire, jer je 3D štampač bio prevashodno namijenjen za edukaciju mladih sugrađana, ali je trenutna situacija promijenila naše planove i u želji da doprinesemo na najbolji mogući način trenutnoj situaciji, organizovali smo se i počeli da izrađujemo vizire", navela je Stjepanovićeva.

Ona je naglasila da Narodna biblioteka na ovaj način želi da pomogne zdravstvenim radnicima kako bi se, pokušavajući svima da pomognu, i oni zaštitili.

"Sa izradom vizira počeli smo prije nekoliko dana kada smo dobili neophodan materijal. Do sada smo ih izradili 35 i podijelili radnicima Doma zdravlja i Opšte bolnice Zvornik", rekla je Stjepanovićeva.

Prema njenim riječima, u zavisnosti od potreba ili po odluci Kriznog štaba za vanredne situacije Zvornik, Narodna biblioteka će praviti vizire i za radnike drugih institucija i ustanova.

"Nažalost, kroz projekat smo dobili jedan 3D štampač, a vrijeme koje je potrebno da se izradi jedan vizir je dva-tri sata", pojasnila je Stjepanovićeva i izrazila žaljenje što ne mogu dnevno da urade veći broj vizira. Direktor Opšte bolnice Zvornik Ivan Popović zahvalio je zaposlenima u Narodnoj biblioteci.

"Viziri koje smo dobili mnogo nam znače, a posebno zdravstvenim radnicima koji imaju direktan kontakt sa licima potencijalno zaraženim virusom korona", rekao je Popović.

On je dodao da je donacija značajna i zato što se zaštitna oprema, koja je potrebna u ovim uslovima za rad sa pacijentima, ne može trenutno naći na tržištu.

Zamjenik direktora Doma zdravlja Zvornik Bogdana Bodiroga zahvalila je za donaciju i istakla da je ona veoma značajna za sve zdravstvene radnike.

"Sigurna sam da će zaposleni u Narodnoj biblioteci narednih dana izraditi još vizira za naše potrebe, jer postoji interesovanje rekla je Bodiroga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana