Зворник: Визири за здравствене раднике дома здравља и опште болнице

Срна
Зворник: Визири за здравствене раднике дома здравља и опште болнице

ЗВОРНИК - Народна библиотека и музејска збирка Зворник укључила се у борбу против вируса корона израдом визира који се користе као заштита од капљичног преноса, а намијењени су првенствено зворничком медицинском особљу, потврдила је данас директор ове установе Нега Стјепановић.

Стјепановићева је рекла да, захваљујући 3Д штампачу, који је библиотека добила у оквиру пројекта "Дигитални грађанин" од Центра за развој и иновативност младих из Мостара, здравствени радници сукцесивно добијају визире неопходне за рад са пацијентима.

"Нисмо никад помислили да ћемо израђивати визире, јер је 3Д штампач био превасходно намијењен за едукацију младих суграђана, али је тренутна ситуација промијенила наше планове и у жељи да допринесемо на најбољи могући начин тренутној ситуацији, организовали смо се и почели да израђујемо визире", навела је Стјепановићева.

Она је нагласила да Народна библиотека на овај начин жели да помогне здравственим радницима како би се, покушавајући свима да помогну, и они заштитили.

"Са израдом визира почели смо прије неколико дана када смо добили неопходан материјал. До сада смо их израдили 35 и подијелили радницима Дома здравља и Опште болнице Зворник", рекла је Стјепановићева.

Према њеним ријечима, у зависности од потреба или по одлуци Кризног штаба за ванредне ситуације Зворник, Народна библиотека ће правити визире и за раднике других институција и установа.

"Нажалост, кроз пројекат смо добили један 3Д штампач, а вријеме које је потребно да се изради један визир је два-три сата", појаснила је Стјепановићева и изразила жаљење што не могу дневно да ураде већи број визира. Директор Опште болнице Зворник Иван Поповић захвалио је запосленима у Народној библиотеци.

"Визири које смо добили много нам значе, а посебно здравственим радницима који имају директан контакт са лицима потенцијално зараженим вирусом корона", рекао је Поповић.

Он је додао да је донација значајна и зато што се заштитна опрема, која је потребна у овим условима за рад са пацијентима, не може тренутно наћи на тржишту.

Замјеник директора Дома здравља Зворник Богдана Бодирога захвалила је за донацију и истакла да је она веома значајна за све здравствене раднике.

"Сигурна сам да ће запослени у Народној библиотеци наредних дана израдити још визира за наше потребе, јер постоји интересовање рекла је Бодирога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана