Za spasioce nema predaha

Jana Kezić
Za spasioce nema predaha

BANjALUKA - Ko spase jedan život osjeća se kao da je spasao cijeli svijet, a to je moto koji pokreće članove Gorske službe spasavanja RS da rade i vole svoj posao 24 časa dnevno, svih 365 dana u godini, čak i u vrijeme vikenda i praznika kada većina odmara.

S obzirom da je sezona skijanja u punom jeku, pojedine gorske službe imaju pune ruke posla, te se mogu pohvaliti znatnim brojem uspješno sprovedenih intervencija. 

Načelnik Gorske službe spasavanja Republike Srpske, Miro Kalem rekao je za “Glas Srpske” da je sezona na olimpijskoj ljepotici počela s najboljim tokom, te da dežurne ekipe svakodnevno obezbjeđuju skijališta.

- Veoma je mnogo posjetilaca na Jahorini tako da je povećan i broj intervencija na skijalištu, ali Gorska i redarska služba daju sve od sebe da preventivno djeluju, kako bi spriječili povređivanje skijaša i uveli što bolji red na ski-stazama - rekao je Kalem, koji je i načelnik Gorske službe spasavanja na Jahorini. Kada je riječ o intervencijama, kako kaže, to su one uobičajene koje prate skijanje, poput povreda koljena i ligamenata.

Dodaje da Gorska služba “Jahorina” i Olimpijski centra “Jahorina” mnogo ulažu u obuke spasilaca, jer je posjećenost ogromna i moraju biti na oprezu.

- Događaju se i lakše i teže povrede ali mi smo opremljeni i obučeni da reagujemo u najtežim situacijama. Slobodno mogu da kažem da je skijalište na Jahorini jedno od najbezbjednijih u regionu - rekao je Kalem, dodajući da ljudstva trenutno imaju dovoljno ali obučavaju i nove članove, među kojima je i sve više mladih. A da bi se postao član, kako kaže, psihofizička pripremljenost i obuka jesu neizostavni faktori.

Načelnik Gorske službe spasavanja u Foči, Nenad Ikonić kazao je za  “Glas” da su od početka godine već imali nekoliko intervencija.

- Krajem prošle godine imali smo jednu intervenciju s planine Lelija kada je jedna djevojka iz Sarajeva slomila koljeno, a helikopterom je uspješno evakuisana s 2.000 metara nadmorske visine - rekao je Ikonić.

Objasnio je da je u službama spasavanja čovjek najveći resurs.

- Svaki moment bez obzira da li je ljeto ili zima koristimo za usavršavanje i edukaciju naših članova, među kojima je i omladina - rekao je Ikonić. Kazao je da su 365 dana u godini u pripravnosti, a da intervencije zavise od vremenskog perioda.

- Ljeti je obično riječ o potragama na planinama, kada ljudi zalutaju i naprave pogrešnu procjenu svoje fizičke pripremljenosti, a u zimskom periodu to su često saobraćajne nezgode - rekao je Ikonić, koji smatra da je u svakom čovjeku urođeno da pomaže.

Sekretar Gorske službe u Banjaluci, Srđan Blagojević kaže da tokom praznika nije bilo intervencija.

- Za sada je mirno i nadamo se da će tako i ostati. Tokom prošle godine je bilo intervencija ali na svu sreću manje nego ranije. Većinom su to bile akcije traganja za nestalim  stanovnicima - rekao je Blagojević.

Svi sagovornici naglasili su dobru međusobnu saradnju, kao i veliku pomoć Helikopterskog servisa RS koji im je, kako kažu uvijek na usluzi. 

I direktor Helikopterskog servisa RS, Boban Kusturić naglasio je odličnu saradnju s gorskim službama spasavanja.

- U svakodnevnoj smo komunikaciji, a cilj i jeste da se može reagovati u što kraćem roku kada se desi neka krizna situacija. Apsolutno sve pohvale za gorske službe ali i civilnu zaštitu s kojima imamo odličnu saradnju - rekao je Kusturić.

Humanost

Miro Kalem kaže da su svi članovi Gorske službe spasavanja prvenstveno humanisti, jer su na raspolaganju da u najtežim situacijama pruže prvu pomoć ljudima.

- To je jednostavno način života, ali i karakter čovjeka da sebe nesebično daje drugima. Kada nekom pružite pomoć to je ono što ispunjava i tjera naprijed - zaključio je Kalem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana