За спасиоце нема предаха

Јана Кезић
За спасиоце нема предаха

БАЊАЛУКА - Ко спасе један живот осјећа се као да је спасао цијели свијет, а то је мото који покреће чланове Горске службе спасавања РС да раде и воле свој посао 24 часа дневно, свих 365 дана у години, чак и у вријеме викенда и празника када већина одмара.

С обзиром да је сезона скијања у пуном јеку, поједине горске службе имају пуне руке посла, те се могу похвалити знатним бројем успјешно спроведених интервенција. 

Начелник Горске службе спасавања Републике Српске, Миро Калем рекао је за “Глас Српске” да је сезона на олимпијској љепотици почела с најбољим током, те да дежурне екипе свакодневно обезбјеђују скијалишта.

- Веома је много посјетилаца на Јахорини тако да је повећан и број интервенција на скијалишту, али Горска и редарска служба дају све од себе да превентивно дјелују, како би спријечили повређивање скијаша и увели што бољи ред на ски-стазама - рекао је Калем, који је и начелник Горске службе спасавања на Јахорини. Када је ријеч о интервенцијама, како каже, то су оне уобичајене које прате скијање, попут повреда кољена и лигамената.

Додаје да Горска служба “Јахорина” и Олимпијски центра “Јахорина” много улажу у обуке спасилаца, јер је посјећеност огромна и морају бити на опрезу.

- Догађају се и лакше и теже повреде али ми смо опремљени и обучени да реагујемо у најтежим ситуацијама. Слободно могу да кажем да је скијалиште на Јахорини једно од најбезбједнијих у региону - рекао је Калем, додајући да људства тренутно имају довољно али обучавају и нове чланове, међу којима је и све више младих. А да би се постао члан, како каже, психофизичка припремљеност и обука јесу неизоставни фактори.

Начелник Горске службе спасавања у Фочи, Ненад Иконић казао је за  “Глас” да су од почетка године већ имали неколико интервенција.

- Крајем прошле године имали смо једну интервенцију с планине Лелија када је једна дјевојка из Сарајева сломила кољено, а хеликоптером је успјешно евакуисана с 2.000 метара надморске висине - рекао је Иконић.

Објаснио је да је у службама спасавања човјек највећи ресурс.

- Сваки момент без обзира да ли је љето или зима користимо за усавршавање и едукацију наших чланова, међу којима је и омладина - рекао је Иконић. Казао је да су 365 дана у години у приправности, а да интервенције зависе од временског периода.

- Љети је обично ријеч о потрагама на планинама, када људи залутају и направе погрешну процјену своје физичке припремљености, а у зимском периоду то су често саобраћајне незгоде - рекао је Иконић, који сматра да је у сваком човјеку урођено да помаже.

Секретар Горске службе у Бањалуци, Срђан Благојевић каже да током празника није било интервенција.

- За сада је мирно и надамо се да ће тако и остати. Током прошле године је било интервенција али на сву срећу мање него раније. Већином су то биле акције трагања за несталим  становницима - рекао је Благојевић.

Сви саговорници нагласили су добру међусобну сарадњу, као и велику помоћ Хеликоптерског сервиса РС који им је, како кажу увијек на услузи. 

И директор Хеликоптерског сервиса РС, Бобан Кустурић нагласио је одличну сарадњу с горским службама спасавања.

- У свакодневној смо комуникацији, а циљ и јесте да се може реаговати у што краћем року када се деси нека кризна ситуација. Апсолутно све похвале за горске службе али и цивилну заштиту с којима имамо одличну сарадњу - рекао је Кустурић.

Хуманост

Миро Калем каже да су сви чланови Горске службе спасавања првенствено хуманисти, јер су на располагању да у најтежим ситуацијама пруже прву помоћ људима.

- То је једноставно начин живота, али и карактер човјека да себе несебично даје другима. Када неком пружите помоћ то је оно што испуњава и тјера напријед - закључио је Калем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана