Za razvojne projekte u Srpcu četiri miliona maraka

Dejan Jovičić
Za razvojne projekte u Srpcu četiri miliona maraka

SRBAC - Obnova komunalne i putne infrastrukture i podrška privređivanju i roditeljstvu biće najvažnije odrednice razvoja opštine Srbac u ovoj godini, a zahvaljujući grantovima Vlade Republike Srpske i drugih donatora omogućena je realizacija 11 kapitalnih projekata, vrijednih 4,17 miliona KM.

Načelnik odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti opštine Srbac Marko Miholjčić rekao je da će najviše novca, odnosno 2,2 miliona KM biti izdvojeno za završetak izgradnje zgrade za mlade bračne parove sa 20 stanova i novog vrtića, čiji će kapacitet biti 200 djece.

- Kroz projekat MEG planiramo da proširimo kanalizacionu mrežu u Srpcu i završimo izgradnju vodovoda u Ilićanima, što će koštati oko 480.000 KM, a gotovo 800.000 biće uloženo za izgradnju kružne raskrsnice u centru grada i uređenje poslovne zone Crnaja, gdje planiramo izgradnju sekundarne saobraćajnice. Izvjesna je i nabavka jednog komunalnog vozila kroz projekat koji je odobren preko Fonda za zaštitu životne sredine - istakao je Miholjčić.

Dodaje da je u planu dalje razvijanje plasteničke proizvodnje u Srpcu kroz dodjelu 60 plastenika u saradnji sa IFAD fondom u vrijednosti od 200.000 KM.

- Učešće građana iznosiće od 40 do 50 odsto, dok će preostalih 50 odsto obezbijediti opština Srbac i IFAD - rekao je Miholjčić.

Prema njegovim riječima, u završnoj fazi je izgradnja društvenog doma u Razboju Ljevčanskom, a u planu je i nastavak izgradnje novog doma u Gornjim Srđevićima.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević kaže da će do kraja godine biti završena prva faza obnove Omladinskog doma, gdje će biti obezbijeđen prostor za galeriju i depo slika.

- Ovaj objekat je već decenijama devastiran i neuslovan za društvene potrebe, a njegovom sanacijom biće stvoreni uslovi za smještaj više od 500 slika sa bardačke kolonije koje imaju neprocjenjivu vrijednost. Važno je da će naša opština dobiti novi prostor za kulturne manifestacije za 100 do 200 ljudi, što je prijeko potrebno - rekao je Dragosavljević i dodao da je prošla godina bila jedna od rekordnih, jer je u razne projekte uloženo oko 6,16 miliona KM.

Odbornik SDS-a i predsjednik Savjeta mjesne zajednice Bardača Želimir Urić izrazio je zadovoljstvo što će u lijevčanskom dijelu opštine biti realizovano nekoliko projekata.

- Jedan od prioritetnih u narednom periodu je obnova stare škole u Glamočanima, koja potiče iz 1902. godine i koja ima veliku kulturno-istorijsku vrijednost, a time će ova mjesna zajednica dobiti adekvatne prostorije za rad i kulturne sadržaje - istakao je Urić.

Strategija

Šef Odsjeka za ekonomski razvoj i investicije opštine Srbac Milorad Lepir rekao je da nova razvojna strategija te lokalne zajednice do 2028. godine predviđa niz projekata i sveobuhvatno unapređenje kvaliteta života stanovnika ove opštine.

- Prosječna neto plata u Srpcu u prošloj godini iznosila je 1.032 KM, a cilj je da do 2028. godine poraste na 1.430 KM. Broj zaposlenih ima trend povećanja i na kraju prošle godine ih je bilo 2.979, a cilj do 2028. je 3.200 - rekao je Lepir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana